Foto: PantherMedia/Scanpix
Spānijā šā gada martā samazinājusies inflācija, bet mazumtirdzniecības apjoms piedzīvojis strauju kritumu, samazinājumam turpinoties jau 32. mēnesi pēc kārtas, trešdien paziņoja valsts nacionālās statistikas institūts.

Gada inflācija Spānijā martā samazinājās līdz 2,6%, salīdzinot ar 2,8% februārī un inflācijas līmeņa samazinājumu pamatā ietekmēja degvielas cenu kritums.

Līdz šim inflācija bija paaugstinājusies kopš pērnā gada septembra, kad Spānijas valdība paaugstināja pievienotās vērtības nodokli no 18 % līdz 21 %, tādejādi cenšoties samazināt valsts budžeta deficītu.

Savukārt mazumtirdzniecības apjoms Spānijā , salīdzinot ar pagājušā gada februāri, samazinājies par 10,6%. Mazumtirdzniecības apjoms valstī samazinājās jau 32.mēnesi pēc kārtas.

Eirozonas finanšu ministri pērn nolēma piešķirt aizdevumu līdz pat 100 miljardiem eiro (70,3 miljardiem latu) parādu krīzē esošajai Spānijas valdībai, lai tā palīdzētu valstī strādājošajām bankām, kuru darbību negatīvi ietekmē tā dēvētie sliktie kredīti pēc nekustamo īpašumu burbuļa pārsprāgšanas.

Spānijas ekonomika 2008.gada otrajā ceturksnī pirmo reizi kopš 1993.gada nokļuva recesijas periodā, kas galvenokārt skaidrojams ar globālo finanšu krīzi, jo Eiropas piektā lielākā ekonomika iepriekš lielā mērā balstījās uz kreditēšanas veicinātu iekšzemes patēriņu un nekustamā īpašuma bumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!