Foto: stock.xchng
Jaunzēlandes iekšzemes kopprodukts (IKP) pērn palielinājies par 3%, kas ir straujākais kāpums kopš 2008.gada, ziņo aģentūra „Bloomberg”.

Savukārt pēdējos trīs mēnešos, pateicoties mazumtirdzniecības palielinājumam un celtniecības nozares intensitātei, kas paaugstinājās lielā mērā dēļ zemestrīcē cietušās Kraistčērčas pilsētas atjaunošanas, IKP palielinājies par 1,5%.

Arī mazumtirdzniecībā pērn sasniegts lielākais kāpums kopš 2007.gada, pateicoties tā saukto ilglietojamo preču noietam - Jaunzēlandē iedzīvotāji vairāk sākuši pirkt jaunas mēbeles un elektroierīces.

Pieaugums gada laikā fiksēts lielākajā daļā ekonomikas sektoru, ar ievērojamu pienesumu IKP arī no lauksaimniecības, mežsaimniecības un zvejsaimniecības nozarēm.

Šī gada otrajā pusē eksperti gan paredz ekonomikas izaugsmes palēnināšanos, jo tiek prognozēts liels sausums Ziemeļu salā, kas ir lielākais piensaimniecības reģions valstī.

Jau ziņots, ka arī Jaunzēlandes „kaimiņiem” Austrālijā ekonomika atveseļojas arvien straujāk, tur šī gada februārī aizpildītas jau 71 500 jaunas darba vietas, kas tika fiksēts kā straujākais strādājošo skaita pieaugums valstī kopš 2000.gada.
Janis Bagatais

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!