Foto: RIA Novosti/Scanpix
Krievijas opozīcijas līderi lēš, ka, gatavojoties 2014. gada olimpiskajām spēlēm Sočos, dažādos veidos "neceļos" aizgājuši aptuveni 25 līdz 30 miljardi ASV dolāru.

Britu raidsabiedrība "BBC" citē opozicionāru Borisa Ņemcova un Leonīda Martiņjuka teikto, ka ziemas olimpiskās spēles Sočos, kas kopumā Krievijai izmaksās vairāk nekā 50 miljardus dolāru, ir "milzīga krāpšana".

Viņi apgalvo, ka izmaksu pieauguma galvenie iemesli ir godīgas konkurences trūkums un slepenība. No tās galvenie ieguvēji esot Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam pietuvinātie uzņēmēji.

Opozīcijas politiķi pie secinājumiem par milzīga apmēra korupciju nonākuši, analizējot pieejamos datus par ar olimpisko spēļu sagatavošanas procesu, atšķirības starp sākotnēji prognozētajām un galīgajām dažādu olimpisko objektu būvniecības izmaksām un to, cik lielus finanšu līdzekļus, gatavojoties olimpiskajām spēlēm, iztērējuši to organizatori citās valstīs.

Ņemcovs un Martiņjuks lēš, ka par naudu, kas ieplūdusi Putinam pietuvināto biznesmeņu kabatās, Krievijā būtu iespējams izbūvēt 3000 kilometrus ātrgaitas maģistrāļu vai uzcelt mājokļus 800 tūkstošiem cilvēku.

Ņemcovs arī apšaubījis to, vai ir bijis saprātīgi ziemas olimpiskās spēles organizēt Sočos, kas atrodas subtropu klimata zonā.

"Krievija ir ziemas valsts. Tās kartē ir grūti atrast vietu, kur nemēdz būt sniega un kur nav attīstīti ziemas sporta veidi. Putins tādu vietu atrada un nolēma organizēt tur ziemas olimpiādi. Šī vieta ir Soči," ironizēts opozicionāru ziņojumā, kurš publicēts interneta vietnē www.putin-itogi.ru".

Tikmēr Krievijas premjera Dmitrija Medvedeva vietnieks Dmitrijs Kozaks, kurš ir atbildīgais par ziemas olimpiskajām spēlēm Sočos, opozīcijas pārmetumus saista ar skaudību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!