Foto: PantherMedia/Scanpix
Septembra beigās Japānas elektronikas un tehnoloģiju kompānija "Toshiba Corp." paziņoja, ka nākamo sešu mēnešu laikā slēgs vai pārdos divas no trim tai pilnībā piederošajām ārvalstu televizoru rūpnīcām, tādējādi likvidējot 2000 darbavietu, vēstīja ārvalstu mediji.

Taču „Toshiba” nav vienīgais globāli pazīstamais uzņēmums, kas šogad plānojis vai jau atlaidis simtiem un tūkstošiem darbinieku. Teju katru nedēļu, kāds no globālajiem biznesa milžiem paziņo, ka dažādu reformu dēļ ir spiests atlaist milzīgu skaitu strādājošo. 

Portāls „Delfi” piedāvā aplūkot 12 dažādu lielu uzņēmumu plānus un argumentus, kas 2013.gada laikā šo uzņēmumu darbiniekiem vēstījuši sliktās ziņas, ka darba attiecības ilgi vairs neturpināsies.  

Vācijas tērauda gigants 'ThyssenKrupp' likvidē 3000 darba vietu


Foto: AP/Scanpix
Vācijas tērauda koncerns "ThyssenKrupp" maijā paziņoja, ka pasaulē plāno likvidēt 3000 darbavietu, šādu lēmumu skaidrojot ar ciestajiem finansiālajiem zaudējumiem, vēsta ārvalstu mediji.

Kompānija norādīja, ka administratīvo darbavietu skaits tiks samazināts par aptuveni 3000, salīdzinot ar apmēram 15 000 nodarbināto.Vācu tērauda ražotāji arī darbinieku atlaišanu pamatoja ar pamatīgo nozares krīzi Eiropā un pasaulē. 

Filmu industrijas milzis pielāgojas tirgum – atlaiž 5 % darbinieku


Foto: AFP/Scanpix
ASV filmu industrijas gigants studija "Paramount" likvidēs 110 darbavietas, kas ir aptuveni 5% no kopējā darbavietu skaita, oktobra sākumā vēsta „Bussiness Insider".

Darbinieku skaits tiks samazināts struktūrvienībā "Viacom", tostarp finanšu, cilvēku resursu, tehnikas, juridiskajās un marketinga nodaļās, atklāts „Bussiness Insider" rokās nonākušā darbinieku atlaišanas paziņojuma e-pastā.

„Uzņēmums ir pārliecināts, ka šīs izmaiņas ļaus mums pārvaldīt biznesu ar lielāku jaudu un elastību, kā arī pilnvērtīgi izmantot iespējas globālajā izklaides tirgū," norādījis "Paramount" vadītājs Frederiks Hantsberijs.

Tehnoloģiju kompānija 'IBM' – tūkstošiem atlaisto


Foto: Publicitātes attēli
ASV tehnoloģiju uzņēmums IBM vasaras sākumā uzsācis kompānijas reorganizācijas procesu, kura laikā plānots par vairākiem tūkstošiem samazināt darbinieku skaitu, vēsta raidsabiedrība BBC. Kompānija aplēsusi, ka štatu samazināšana un reorganizācija ļaus ietaupīt vienu miljardu ASV dolāru (528 miljoni latu).

Ārvalstu mediji ziņo, ka IBM globālā mērogā dažādās valstīs varētu atlaist kopumā aptuveni 6-8 tūkstošus darbinieku. Tas ir aptuveni 2 % no kompānijā strādājošajiem 434 000 cilvēku. 

No plānotā skaita jūnijā tika atlaisti aptuveni 1300 darbinieki ASV struktūrvienībās, ziņo aģentūra „Bloomberg".

Štatus samazina pat baņķieri – tūkstošus atlaiž arī ‘ING Bank’


Foto: AP/Scanpix
Finanšu kompānija „ING Bank" šogad nolēmusi samazināt 1400 darbavietas banku pakalpojumu jomā Nīderlandē, un vēl 1000 darbavietas „ING" struktūrā Beļģijā, ziņo britu raidorganizācija BBC.

Tādejādi finanšu pakalpojumu gigants cer ietaupīt 270 miljonus eiro (189,7 miljonus latu) gadā. Neskaitot jauno darbavietu samazinājumu, „ING Bank" jau pērnā gada laikā atlaidis ap 5100 darbinieku.

Kompānija pērn banku operāciju jomā cietusi 184 miljonu eiro (129,3 miljoni latu) zaudējumus, kamēr apdrošināšanas sektors nesis ienākumus 272 miljonu eiro (191,1 miljonu latu) izteiksmē. 2012.gada apdrošināšanas jomas ienākumi dramatiski mainījušies, salīdzinot ar 2011.gada 1,51 miljardu eiro ( 1,05 miljardu latu) zaudējumiem. 

TV ražotājs ‘Toshiba’ – likvidē 2000 darbavietu


Foto: Publicitātes attēli
Septembra beigās kļuva zināms, ka Japānas elektronikas un tehnoloģiju kompānija "Toshiba Corp.", ka nākamo sešu mēnešu laikā slēgs vai pārdos divas no trim tai pilnībā piederošajām ārvalstu televizoru rūpnīcām, tādējādi likvidējot 2000 darbavietu, vēsta aģentūra „Reuters".

Uzņēmums, kas jau pārtraucis televizoru ražošanu Japānā, norādīja, ka līdz 2014.gada marta beigām pārvietos ražošanu uz rūpnīcām Ķīnā, Indonēzijā un Polijā.Šo reformu dēļ "Toshiba" globālais darbinieku skaits vizuālo produktu biznesā tiks samazināts no 6000 līdz 3000.

Durvis darbiniekiem parāda arī Vācijas rūpniecības gigants ‘Siemens’


Foto: Publicitātes attēli
Vācijas rūpniecības uzņēmums "Siemens" septembrī paziņoja, ka plāno līdz nākamā gada nogalei likvidēt 15 000 darbavietas, tas ir aptuveni 4% no 370 000 darbavietām visā pasaulē, tai skaitā 5000 darbavietas pašā Vācijā, vēsta aģentūra „Reuters".

Atlaišana ieplānota ražošanas izmaksu samazināšanas nolūkā.Tādējādi „Siemens", kas ražo dažādus izstrādājumus, no rūpniecības iekārtām līdz medicīnas tehnikai, cer ietaupīt kopumā vairāk nekā sešus miljardus eiro (4,2 miljardus latu). 

Kanādiešu ‘BlackBery’ nespēj izturēt konkurenci - atlaidīs 40% strādājošo

Kanādas viedtelefonu ražotājs "BlackBerry" septembrī paziņojis, ka likvidēs 4500 darbavietas jeb 40% no kopējā darbavietu skaita, tādējādi cenšoties izvairīties no vērienīgiem zaudējumiem, ko tam sagādā pamatīgā konkurence nozares tirgū, vēsta ārvalstu mediji. "BlackBerry" arī paziņojis, ka tas izvērtē uzņēmuma nākotnes perspektīvas, kas paredz arī iespējamu uzņēmuma pārdošanu vai partnerības veidošanu.

‘Air France’ palielina atlaižamo skaitu

Foto: AFP/Scanpix
Francijas lidsabiedrība "Air France" septembrī paziņojusi par plāniem likvidēt vēl 2800 darbavietas, tādējādi cenšoties samazināt kompānijas uzturēšanas izmaksas, vēsta britu raidsabiedrība BBC. 

Arī pirms septembrī izteiktā paziņojuma  „Air France"  šogad bija atklājis, ka likvidēs 5100 no kopumā 69 000 uzņēmuma darba vietu, tagad šis skaits pieaudzis. Eiropas lidsabiedrības negatīvi ietekmē lēnais pasažieru skaita pieaugums un augstās degvielas cenas, kā arī zemo cenu aviokompāniju radītā konkurence.

Dienvidkorejas kuģu būvētāji Somijā likvidē 700 darba vietu

Foto: DELFI Aculiecinieks
Dienvidkorejas kuģubūves kompānijas "STX Group" Somijas struktūrvienība septembrī paziņoja, ka līdz 2014.gada jūnijam plāno likvidēt 700 darbavietas un pārtraukt darbu vienā no trīs Somijas kuģu būvētavām, vēsta ārvalstu mediji. Darbība Raumas kuģubūvētavā pašreizējā formā tiks pārtraukta, taču kompānija nepaziņoja par galīgu kuģu būvētavas slēgšanu. Raumā tiek nodarbināti aptuveni 700 cilvēki.

‘Royal Bank of Scotland’ atlaisto darbinieku skaits sasniedz 40 000

Foto: DELFI
Daļēji nacionalizētā Lielbritānijas banka "Royal Bank of Scotland" (RBS) jūlijā paziņoja par papildus 1400 darbavietu likvidēšanu, tādējādi kopš 2008.gada oktobra, kad banku skāra globālā finanšu krīze un to glāba nodokļu maksātāju nauda, RBS kopumā būs likvidējusi gandrīz 40 000 darbavietu, vēsta britu raidsabiedrība BBC.

Pēc šīs darbavietu samazināšanas RBS kopējais darbinieku skaits pasaulē veidos aptuveni 120 000.

‘Swarovski’ likvidēs 150 darbavietas

Foto: AFP/Scanpix

Pie atlaišanas ķērušies arī poļi – ‘Orange Polska’; atlaiž 1700 strādājošo


Foto: AP/Scanpix
Polijas telekomunikāciju operators "Orange Polska" gada sākumā  paziņoja, ka valstī likvidēs 1700 darba vietas, šādu lēmumu skaidrojot ar ekonomisko situāciju, vēsa Polijas mediji.

"Orange Polska", kas oficiāli pazīstams ar nosaukumu "Telekomunikacja Polska", ir Polijas lielākais fiksēto līniju telekomunikāciju un mobilo sakaru operators. Kompānija Polijā kopumā nodarbina 22 414 cilvēkus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!