Foto: Publicitātes foto
Lietuvas prezidentūras sekretariāta darbinieki trešdien Strasbūrā, Eiropas Parlamenta (EP) sesijā sagatavoja 1000 Lietuvā ražotu saldo sieriņu, katram no tiem piesienot lapiņu ar aicinājumu visam EP solidarizēties.

Aicinājumā, kas piesiets katram sieriņam, uzsvērts, ka no Lietuvas piena produktiem nav jābaidās.

Par šo akciju otrdien vienojās visi Lietuvas EP deputāti. Viņi arī sazvanīja Lietuvas uzņēmumu, kura pārstāvji trešdien kastes ar kārumiem nogādāja EP.

Plānots, ka sesijas laikā trešdien EP Lietuvas deputāti izdalīs šos sieriņus saviem kolēģiem, portālam "Delfi" apliecināja Lietuvas EP deputāte Radvile Morkunaite.

EP deputāti debatēs ar ES tirdzniecības komisāru Karelu de Guhtu nosodījuši diskriminējošās lietuviešu autokravu pārbaudes Krievijā un arī tās paziņojumus par piena, gaļas un zivju importa aizliegumu, portāls "Delfi" uzzināja EP Informācijas birojā Latvijā.

Deputāti uzsvēra, ka Krievijas sankcijas vēršas ne vien pret ES prezidējošo valsti Lietuvu, bet arī pret visu ES. Viņi aicināja Eiropas Komisiju lietot visus tās rīcībā esošos līdzekļus, lai situāciju atrisinātu.

Pēdējo mēnesi Lietuvas kravas auto, kas iebrauc Krievijā, tiek uz robežas uz ilgāku laiku aizturēti un pakļauti detalizētām pārbaudēm, radot uzņēmējiem zaudējumus. Lietuvas autopārvadātāju asociācija tos lēš ap diviem miljoniem eiro dienā. Krievijas varas iestādes arī paziņojušas par to, ka pārtrauks piena, gaļas un zivju produktu importu no Lietuvas.

Deputāti norādīja, ka šie tirdzniecībai kaitējošie pasākumi ir pretrunā ar Krievijas saistībām, ko tā uzņēmusies, iestājoties Pasaules Tirdzniecības organizācijā. Viņi arī uzsvēra, ka šos pasākumus var uzskatīt kā daļu no Krievijas pašreizējā stratēģiskā uzbrukuma ES kaimiņvalstu politikai, vēršot draudus ne tikai pret valstīm, kas vēlas dibināt ciešākas attiecības ar ES, piemēram, Ukrainu un Moldovu, bet arī pret ES prezidējošo valsti Lietuvu, kas gatavojas Austrumu Partnerības samitam šā gada novembrī Viļņā.

Komisārs de Guhts deputātiem norādīja, ka Krievija joprojām nav sniegusi pietiekamus paskaidrojumus par diskriminējošajiem pasākumiem, kas vērsti pret Lietuvu.

Viņš apņēmās aktualizēt šo jautājumu Pasaules Tirdzniecības organizācijas padomē un lūgt sīkākus paskaidrojumus Krievijas vēstniecībai ES.

Jau vēstīts, ka Krievija no 7.oktobra daļēji aizliegusi piena produktu importu no Lietuvas. Maskava par iespējamo Lietuvas piena produktu importa aizliegumu brīdināja jau pagājušajā nedēļā, šādu soli attaisnojot ar "sanitārijas un epidemioloģiskajiem riskiem".

Krievijas galvenais sanitārais ārsts informējis, ka Krievijas sanitārajiem standartiem neatbilstot Lietuvas piena pārstrādes kompānijas "Pieno žvaigždes", "Rokiškio pienas" un "Šilutes rambynas". Oņiščenko arī pauda viedokli, ka Lietuva nepamatoti cenšoties saskatīt Krievijas prasībās politisku kontekstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!