Foto: AFP/Scanpix

Viena no lielākajām starptautiskajām reitingu aģentūrām "Fitch Ratings" otrdien brīdinājusi ASV par iespēju samazināt kredītreitingu, atsaucoties uz valsts nespēju laicīgi paaugstināt valsts parādsaistību griestus, vēsta aģentūra „Reuters”.

„Ja ASV parādsaistību griesti netiks paaugstināti, valstij beigsies finanšu līdzekļi, tādējādi ASV pirmo reizi vēsturē varētu piedzīvot parādsaistību maksātnespēju,” norādīja „Fitch” pārstāvji.

Pašreizējos parādu griestus - 16,699 triljonus dolāru, ASV sasniedza maijā, taču ASV Finanšu ministrija vēl spēja maksāt rēķinus, taču šīs iespējas tiks izsmeltas 17.oktobrī, ceturtdien. Oktobra sākumā tika apturēts visu valdības aģentūru darbs.

Situāciju atrisinātu likuma izmaiņas - parāda griestu palielināšana, bet republikāņu atsakās to atbalstīt, ja prezidents Baraks Obama neatliks vai nelikvidēs valsts apmaksātas veselības aprūpes programmu.

Tiek norādīts, ka drudžainās un garās diskusijas par parādsaistību griestu paaugstināšanu rada jaunus riskus iedragāt uzticību ASV dolāram, kas būtu arī arguments kredītreitinga samazināšanai.

17.oktobrī saistību izpildei ASV atliks vien 30 miljardi dolāru, ar šo summu būs ievērojami par maz visiem izdevumiem, kas atsevišķās dienās var sasniegt 60 miljardus dolāru.

Pagaidām „Fitch Ratings” ASV kredītreitingu saglabā augstākajā līmenī - "AAA" .

“Fitch Raitings ir starptautiska reitingu aģentūra, kuras uzdevums ir izvērtēt valsts, pašvaldību un komercsabiedrību finansiālo stabilitāti un piešķirt kredītreitingus - prognozējošu novērtējumu tam, cik droši ir aizdot šiem aizņēmējiem kredītus vai investēt to darbībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!