Foto: AFP/Scanpix
Ukrainas austrumus terorizējošie vietējie separātisti un Krievijas algotņi dienā izmaksā vismaz trīs miljonus ASV dolāru (2,21 miljonu eiro), aprēķinājis biznesa žurnāls "Forbes".

"Algotņi par velti nestrādā. Naudas plūsmas bloķēšana varētu kliedēt separātisko noskaņojumu [Ukrainas] austrumos," žurnālam norādīja militārs eksperts, kas vēlējās palikt anonīms.

Ukrainas drošības dienesti regulāri ziņo par aizturētām naudas kravām, kas tiek ievestas no Krievijas un Krimas.

Šonedēļ autoceļu inspekcijas darbinieki Izjumas kontrolpostenī aizturēja Krievijas pilsoni ar 200 000 grivnu (12 500 eiro). Savukārt maija vidū Ukrainas Drošības dienests bloķēja bankas kontu, no kura mēģināts pārskaitīt 3,93 miljonus grivnu (245 000 eiro) "masu nekārtību un teroraktu rīkošanai".

Ukrainas robežsardze aprīlī aizturēja kādu Sevastopoles iedzīvotāju, kas no Krimas mēģināja Ukrainas austrumos ievest aptuveni 5 miljonus grivnu, bet drošības dienests dažas dienas agrāk aizturēja kurjerus ar 1,8 miljoniem grivnu.

Pateicoties vairāku naudas plūsmas kanālu bloķēšanai, maijā teroristu finansējums no Krievijas būtiski samazinājās, tomēr būtiskas "investīcijas" vardarbības eskalācijai turpina ieplūst Ukrainā, norāda "Forbes".

Ukrainas drošības spēku pārtvertās naudas summas ir tikai neliela daļa no kaujinieku reālā finansējuma.

Pēc "Forbes" aprēķiniem, divu mēnešu ilga bruņotā konflikta uzkurināšana Ukrainas austrumos izmaksā vairāk nekā 248 miljonus ASV dolāru. Šāds aprēķins iegūts, ņemot vērā minimālās naudas aplēses - kaujinieku "darba" apmaksāšana, vietējo iedzīvotāju "protestu" organizēšana, ieroču nodrošināšana, bāzu uzturēšana diversantu sagatavošanai.

Žurnāls norāda, ka nav iespējams aprēķināt pastāvīgi pār Krievijas-Ukrainas robežu migrējošo algotņu skaitu. Pēc ekspertu aplēsēm, robežu šķērsojuši aptuveni 5000 ārvalstu "tūristu", kuru vidū ir kadirovieši, kazaki, algotņi, Krimas specdienestu darbinieki.

Viņiem vēl jāpieskaita vietējie separātisti, kā arī vietējo kriminālo autoritāšu vadītie daļēji noziedzīgie grupējumi - apsardzes vienības. Pēc Kijevas aprēķiniem, kaujinieku skaits Ukrainas austrumos varētu sniegties 15 000-20 000 apmērā.

Ukrainas iekšlietu ministra padomnieks Staļislavs Rečinskis izdevumam skaidroja, ka promaskaviskajiem kaujiniekiem maksā aptuveni 300 dolāru dienā. Taču atšķirīgas kaujinieku vienības saņem atšķirīgu finansējumu. Tomēr, domājams, ka kaujinieku aprindās valda korupcija, līdz ar to ne viss finansējums sasniedz kaujinieku vienības.

Pieņemot, ka vidēji viens kaujinieks saņem 200 ASV dolāru dienā, tad pašreizējie 15 000 kaujinieku to saimniekiem Maskavā izmaksā trīs miljonus dolāru dienā.

Atsevišķa samaksa tiek maksāta vietējiem iedzīvotājiem par "dalību mītiņos". Bez maksas mītiņos piedalās lielākais 20% no dalībniekiem. Par Ukrainas karavīru virzības bloķēšanu tiek maksāti 400 gvrivnu, bet par "dzīvā vairoga" funkciju veikšanu līdz 1000 grivnām.

"Forbes" norāda, ka nav zināms, cik daudz ieroču piegādāti algotņiem un kaujiniekiem. Pēc Ukrainas Drošības dienesta datiem, no marta līdz maijam konfiscēti 877 vienības šaujamieroči, 1,06 miljoni patronu, 322 kilogrami sprāgstvielu, 1169 granātu un mīnu.

Pēc ekspertu novērtējuma, katram kaujiniekiem tiek iedalīts automāts vai snaipera šautene, granātmetējs ar divām reaktīvajām granātām, nakts redzamības tēmeklis, divi iepakojumi patronu, divas rokasgranātas. Uz aptuveni 100 kaujinieku vienību tiek iedalīti arī divi trīs pārnēsājami prettanku raķešu kompleksi, divi trīs pretgaisa raķešu kompleksi, viens automātiskais granātmetējs un lielkalibra lielgabals, vēsta "Forbes".

Šāda bruņojuma izmaksas ir atkarīgas no daudziem faktoriem - cik dienā tiek izšautas patronas un cik bieži tiek lietoti granātmetēji. Pēc Ukrainas drošības dienestu aprēķiniem, uz Ukrainas austrumos aktīvajiem kaujiniekiem izdalīti vismaz 200 000 vienību vieglo šaujamieroču, kas nelegālā apritē maksā aptuveni 400 miljonus ASV dolāru.

Tomēr jāņem vērā, ka samērā daudz ieroču kaujinieki ieguva, izlaupot Ukrainas drošības struktūru bāzes. Pēc ekspertu novērtējuma, aptuveni 50-60% no kaujinieku bruņojuma ievests no Krievijas, līdz ar to Krievijas izdalīto ieroču vērtību var lēst vismaz 200 miljonu ASV dolāru apmērā.

Krievijas dievošanos, ka tā nav saistīta ar vardarbību Ukrainas austrumos, nemitīgi apgāž arī daudzie paša Kremļa propagandas kanālos publicētie attēli un videoieraksti ar "separātistiem", kuros redzams bruņojums, kas pieejams tikai Krievijas armijai, piemēram, automāts "AK-100".

Turklāt Krievijas algotņi pirms nosūtīšanas uz Ukrainu tiek sagatavoti armijas bāzē Rostovā pie Donas. Pēc Ukrainas drošības struktūru rīcībā esošās informācijas, minētājā bāzē atrodas līdz 1000 algotņi.

Šādas apmācības organizēšana var izmaksāt līdz 40 000 ASV dolāru dienā, līdz ar to divus mēnešus ilgas algotņu apmācības izmaksā aptuveni 2,4 miljonus ASV dolāru.

"Visu šo naudu varēja novirzīt Krievijas iedzīvotājiem svarīgāku nozaru attīstībai - veselības aprūpei, izglītībai, autoceļu remontiem utt. Taču viņu vajadzības, šķiet, tiek ņemtas vērā pašas pēdējās," raksta "Forbes".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!