Foto: RIA Novosti/Scanpix

ASV viceprezidents Džo Baidens ceturtdien telefonsarunā ar Ukrainas prezidentu Petro Porošenko paziņojis, ka Savienotās Valstis ir gatavas apsvērt iespēju finansēt Donbasa infrastruktūras atjaunošanu

Kijeva ziņo, ka politiķi apsprieduši starptautiskos centienus miera plāna īstenošanā Donbasā un jautājumu par infrastruktūras atjaunošanu teritorijās, kuras Ukrainas drošības spēkiem izdevies atbrīvot no teroristiem.

Porošenko norādījis, ka armija pievērš lielu uzmanību, lai atbrīvotajās pilsētās atjaunotu normālus dzīves apstākļu, tostarp atjaunotu ūdens un elektroenerģijas piegādi, televīzijas un radio translāciju.

Baidens savukārt paudis apbrīnu par Ukrainas savaldību un rīcību un atkārtoti apliecinājis ASV atbalstu.

Viceprezidents arī paziņoja, ka Vašingtona ir gatava pielikt pūliņus, lai palielinātu starptautisko finanšu institūciju atbalstu Ukrainai.

Krievijas diversanti, algotņi un vietējo separātistu kaujinieki aprīļa vidū Ukrainas austrumos sāka sagrābt valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus, piemēram, lidlaukus, bet uz ceļiem izveidoja kontrolposteņus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes izvērsušas pretterorisma operāciju.

Sestdien separātistu bandas tika padzītās no diviem nozīmīgiem Donbasa centriem - Slovjanskas un Kramatorskas. Kaujinieki tagad savus spēkus koncentrē Doņeckā un Luhanskā.

Krievija februāra beigās okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, bet martā to anektēja. Starptautiskā sabiedrība nosodījusi Krimas okupāciju un tās aneksiju neatzīst. Sodot Krieviju par Krimas aneksiju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis jau noteikušas sankcijas vairākiem desmitiem Krievijas augstāko amatpersonu un Kremļa tuvākā loka cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!