Foto: Scanpix
Naktī no sestdienas uz svētdienu Eiropas Savienības (ES) Padomes tikšanās laikā panākta vienošanās pastiprināt sankcijas pret Krieviju. Samita laikā līderi gan nevienojās par konkrētām sankcijām, bet precīzu priekšlikumu uzdeva nedēļas laikā izveidot Eiropas Komisijai (EK).

Kā apliecināja premjere Laimdota Straujuma (V), dalībvalstu vidū  valdījusi vienprātība, ka sankcijas pret Krieviju jāpastiprina. Straujuma arī norāda, ka ar tādu pašu vienprātību dalībvalstis izslēdz iespēju, ka konfliktam vajadzētu tikt atrisinātam militārā ceļā.

Kā pēc līderu tikšanās norādīja Vācijas kanclere Angele Merkele, EK izstrādātās sankcijas tiks noteiktas, ja Krievija turpinās atbalstīt Ukrainas destabilizāciju valsts austrumos. Krievijai esot nedēļa laiks, lai no sankcijām izvairītos, šādu ultimātu medijiem atklāja Merkele.

Kā vēsta neoficiāli avoti, sēdes laikā pret sankciju pastiprināšanu nostājušās Slovākija, Čehija, Ungārija un Kipra.

"Financial Times" informācija liecina, ka jaunais sankciju vilnis varētu skart Krievijas finanšu sektoru. Kā vēstīts, Lielbritānija aicināja ES līderus apsvērt Krievijas pieejas bloķēšanu starptautiskajai SWIFT banku norēķinu sistēmai.

Jau vēstīts, ka Briselē uz samitu ieradies arī Ukrainas prezidents Petro Porošenko. Ukrainas prezidents paziņoja, ka konfliktā ar Krieviju vairs nav atpakaļceļa, kur varētu atkāpties. "Ukraina ir tuvu karam, kurā izmantoti visi iespējamie valsts resursi," norādīja Porošenko.

Portāls "Delfi" par jaunumiem no ES līderu samita ziņos reportāžās no Briseles.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!