Foto: AFP/Scanpix

Novembrī Lietuva kļūs par pirmo valsti pasaulē, kurā aizliegts pārdod enerģijas dzērienus nepilngadīgajiem, vēsta Lietuvas mediji.

Saskaņā ar jauno likumu, kas ir līdzīgs alkoholisko dzērienu aprites likumam, mazumtirgotājiem un bārmeņiem būs jāpārliecinās par enerģijas dzēriena pircēja vecumu. Šo dzērienu būs aizliegts pārdot tiem, kas jaunāki par 18 gadiem.

Līkumizstrādātāji norādījuši, ka enerģijas dzēriens ir jebkurš bezalkoholisks dzēriens, kurš satur 150 miligramus vai vairāk kofeīna uz litra dzēriena.

Arī dzērieni, kas satur nervu sistēmas stimulatorus kā ginku ekstraktu, guaranīnu, taurīnu un citus, skaitīsies enerģijas dzērieni.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) trešdien, 15. oktobrī, norādīja, ka enerģijas dzērieni ir būtiska sabiedrības veselības problēma, un tā lietošana jauniešu vidū ir jārisina. PVO arī aicināja ierobežot enerģijas dzērienu marketingu un regulēt tā marķēšanu.

2006. gadā pasaulē radīti gandrīz 500 jauni enerģijas dzērienu zīmoli. Kopš 2006. gada enerģijas dzērienu ražotāju nozare strauji attīstās. Tiek lēsts, ka laikā no 2008. gada līdz 2012. gadam enerģijas dzērienu pārdošanas apjoms palielinājies par 60 %.

PVO cer, ka citas valstis sekos Lietuvas piemēram.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!