Foto: AFP/Scanpix

Pirmoreiz kopš 2010. gada decembra vidējā degvielas cena ASV ir noslīdējusi zem trīs dolāriem par galonu jeb 79 centiem (63 eiro centiem) par litru, ziņo ASV automobiļu asociācija.

Tādā veida pašreiz degviela ASV ir lētāka par pienu, kura vidējā cena ir 3,73 dolāri (2,98 eiro) par galonu.

Asociācija atzīmē, ka rudenī degviela ASV tradicionāli kļūst lētāka autovadītāju aktivitātes mazināšanās dēļ, taču šogad degvielas cenas ir būtiski zemākas naftas cenas krituma biržā dēļ.

Tiek norādīts, ka kopš šā gada jūnija naftas cenas būtiski samazinās laikā, kad naftas ieguves apjomi palielinās. Dažas OPEC dalībvalstis, tajā skaitā Saūda Arābiju, izteica atbalstu cenas saglabāšanai zemā līmenī, lai saglabātu savu tirgus daļu.

Salīdzinot ar pagājušo gadu, lētākas degvielas dēļ ASV patērētāji ik dienu ietaupīs ap 250 miljons dolāru. ASV izpētes kompānijas analītiķis Kriss Kristofers norādīja, ka zemās degvielas cenas pozitīvi ietekmēs ASV ekonomiku: "Kad automašīnu degviela kļūst lētāka, bet pārējo preču un pakalpojumu cena nemainās, paaugstinās patērētāju aktivitāte. Ir labi, ka cenas ir pazeminājušās novembrī, kad daudz pērk Ziemassvētku un Jaunā gada dāvanas."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!