Foto: AFP/Scanpix

Šobrīd Eiropas Komisija (EK) uzticas Grieķijas valdības solījumiem par parādu programmas atmaksas nosacījumiem, taču patur arī prātā iespēju, ka var nākties meklēt "citus risinājumus", Strasbūrā portālam "Delfi" sacīja EK viceprezidents Valdis Dombrovskis (ETP/ Vienotība).

Atbildot uz portāla "Delfi" jautājumu, vai EK ir plāns "B" gadījumam, ja Grieķija nolemj izstāties no eirozonas, Dombrovskis bija izvairīgs: "Grieķijas valdība ir pateikusi, ka arī strādā uz to, lai Grieķija paliktu eirozonā. Tas ir arī pamats, kuru, risinot sarunas, ņem vērā Eiropas Komisija."

"Šajās sarunās esam kritiskā momentā, kad vai nu tuvākajās dienās ir jāpanāk vienošanās, vai jāmeklē citi risinājumu, jo esošā atmaksas programma tuvojas izskaņai, " sacīja Dombrovskis.

Dombrovskis gan neprecizēja, kādi varētu būt šie "citi risinājumi."

"Vienošanos ir iespējams panākt, to ir iespējams izdarīt tuvāko dienu laikā, jo tehniskajās sarunās [par Grieķijas parādsaistībām] pēdējās dienās ir padarīts liels darba apjoms. Tagad jautājums ir par to, vai Grieķijas pusē ir politiskā griba īstenot tos priekšnosacījumus, kas ir nepieciešami parāda programmas sekmīgai pabeigšanai," sacīja Dombrovskis.

Dombrovskis arī apstiprina, ka par šo Grieķijas politiskās gribas esamību pastāv šaubas. Viņš gan piebilst: "Mēs redzam, ka pēdējās dienas ir bijuši pietiekami pretrunīgi paziņojumi. Jebkurā gadījumā, mēs uzskatām, ka no mūsu puses trīs institūciju priekšlikums ir labs pamats, uz kura var panākt vienošanos."

Skeptiskāka par Grieķijas jautājumu ir EP Budžeta komisijas pārstāve Inese Vaidere. Viņa arī piebilst, ka atšķirībā no EK pārstāvjiem viņa var izteikties brīvāk. "Domāju, ka situācija ir ļoti nopietna, jo Grieķija nav gatava veikt reformas. Ja grieķiem no budžeta gandrīz ceturtdaļa aiziet pensijās, dažādās piemaksās, ja viņi pensionējās caurmērā 58 gadu vecumā un neko nedara pensiju sistēmas reorganizācijā, tad es gribētu teikt, ka tas pats par sevi nav nopietni," vērtē deputāte.

"Grieķi gan it kā ir piekrituši paaugstināt pievienotās vērtības nodokli (PVN), bet, ņemot vērā visai dīvaino Jana  Varufaka un Aleksa Cipra izturēšanos, es domāju, ka viņu solījumi dažkārt ir ļoti nenopietni," skaidro Vaidere.

Jau vēstīts, ka tuvāko dienu laikā Grieķija varētu beidzot panākt ilgi gaidīto vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem, otrdien, pēc tam, kad Atēnas iesniedza savu jauno reformu plānu, paziņoja EK  viceprezidents eirozonas jautājumos Valdis Dombrovskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!