Foto: Reuters/Scanpix

Lai gan Ukrainai ir jāpārveidojas no oligarhu kontrolētas valsts par mūsdienīgu tirgus ekonomiku un tik lielai valstij tas nav viegli, Ukraina pilda starptautisko institūciju prasības labāk nekā Grieķija, sestdien atzina Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite.

"Ukrainas valdība pašlaik īsteno kompleksas ekonomiskās un valsts pārvaldes reformas, Ukrainai cenšoties pārveidoties no valsts, kuru kontrolē oligarhi un kliķes, par augošu mūsdienīgu tirgus ekonomiku. Izdarīt to tik lielā valstī ir grūts process. Daudz mazāk pārtikušajai Ukrainai [tomēr] izdodas izdarīt to, ko nespēj izdarīt Grieķija,” Grībauskaite sacīja intervijā laikraksta “Klaipeda” krievu izdevumam.

Saskaņā ar prezidentes teikto, Kijeva ir izpildījusi gandrīz visas Starptautiskā valūtas fonda (SVF) prasības finansiālās palīdzības pagarināšanai.

"Daudzas valdības Ukrainā simulēja reformas, bet šī valdība tiešām tās īsteno. Mums jāņem vērā, ka visas šīs kompleksās ekonomiskās reformas tiek īstenotas, kamēr valsts austrumu daļā notiek karš,” sacīja Grībauskaite.

"SVF un Eiropas Savienība (ES) atbalsta Ukrainas reformu programmu, kas ir nepieciešama, lai nodrošinātu ilgtermiņa pārmaiņas – ekonomikas izaugsmi, jaunu darbavietu radīšanu un labklājību," teica Lietuvas prezidente.

Viņa atzīmēja, ka Ukrainai ir jācīnās pret korupciju, kas ir lielākais šķērslis reformām, "bez kompromisiem, politiska jutīguma un aizbildniecības".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!