Foto: RIA Novosti/Scanpix

Igaunijas valdība ir gatava sniegt visaptverošu atbalstu strādniekiem, kurus paredzēts atlaist no darba valsts ziemeļaustrumu pilsētā Kohtla-Jervē bāzētajā mēslojuma ražotājā "Nitrofert", kas pieder Ukrainas oligarham Dmitro Firtašam, pirmdien paziņoja darba lietu ministrs Rannars Vasiļjevs.

Ministrs norādīja, ka lielākā daļa atlaišanai paredzēto strādnieku spēs ātri atrast jaunu darbu, jo reģionā ir pieprasījums pēc darbiniekiem ar šādām prasmēm un kvalifikāciju, paziņoja Sociālas aizsardzības ministrijas pārstāvis.

"Tiem cilvēkiem, kuru esošā kvalifikācija jaunu darbu tik ātri atrast neļaus, Bezdarba apdrošināšanas fonds piedāvās visaptverošu individuālo konsultāciju un nepieciešamības gadījumā arī apmācības un pārkvalifikāciju Bezdarba apdrošināšanas fonds šobrīd Austrumviru apriņķī var piedāvāt vairāk nekā tūkstoš darbavietu," sacīja ministrs.

Vasiļjevs uzsvēra, ka fonds uz šo gadījumu ir reaģējis proaktīvi, lai arī formāli, tas var rīkoties tikai pēc tam, kad darbinieki ir saņēmusi paziņojumu par atlaišanu.

Tikšanās laikā starp Bezdarba apdrošināšanas fonda un "Nitrofert pārstāvjiem tika nolemts, ka fonds no augusta uzņēmumā rīkos informācijas pasākumus un darba meklēšanas seminārus. Augusta beigās tiks rīkots arī neliels darba gadatirgus, kura dabra devēji piedāvās atbilstošas darbavietas. Jau tagad fondā ir vērsušies vairāki uzņēmēji.

Dažādi publiskotie plāni liecina, ka Austrumviru apriņķi tuvākajā nākotnē varētu tikt radītas vairāk nekā tūkstoš darbavietas.

Jau vēstīts, ka "Nitrofert" plāno atlaist lielāko daļu no tā 500 darbiniekiem, jo tās ražotās produkcijas cenas pasaules tirgū nav atguvušas sākotnējo līmeni.

"Nitrofert" ģenerāldirektors Aleksejs Nikolajevs ir norādījis, ka uzņēmums netiks likvidēts, bet darbinieki tiks atlaisti, un tas notiks līdz novembrim.

Kompānija vēl nav publiskojusi tās darbības rezultātus par pērno gadu, bet 2013.gadā tajā strādāja 461 darbinieks, kuriem algas tika izmaksāti 4,8 miljoni eiro. Kompānijas apgrozījums tad bija 61 miljons eiro, bet zaudējumi - 12 miljoni eiro.

"Nitrofert" apturēja ražošanu 2009.gada februārī krītošo cenu un augošo produkcijas izmaksu dēļ. Uzņēmums 2012.gada beigās atsāka ražošanu, tomēr atkal to apturēja 2013.gada augustā.

"Nitrofert" ir daļa no holdingkompānijas "Ostchem", kas apvieno Firtaša rīcībā esošās grupas DF ķīmiskās rūpniecības aktīvus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!