Foto: F64

Igaunijas prāmju operatora "Tallink" meitasuzņēmums "HTG-Invest" un tās ģenerāldirektors Eno Zārs ir iesaistīti izmeklēšanā par iespējamo korupciju Igaunijas valstij piederošajā ostu operatorkompānijā "Tallinna Sadam", piektdien vēsta laikraksts "Eesti Paevaleht".

"Tallink" preses pārstāvji apstiprināja, ka "HTG-Invest" ir saistīts ar lietu, bet plašāku komentāru solīja sniegt, kad būs saņemts vairāk informācijas.

"Tiesībsargājošās institūcijas nav vērsušās "Tallink Grupp" saistībā ar aizdomām pret "Tallinna Sadam" vadību. Tomēr mūsu meitasuzņēmums "HTG-Invest" ir uzrunāts saistībā ar šo jautājumu," laikrakstam sacīja "Tallink" preses pārstāve Lūleja Lāne.

Viņa norādīja, ka "Tallink" detalizētāku komentāru varēs sniegt pēc plašākas informācijas saņemšanas.

"Pašlaik precīzi nezinām, ar ko saistībā tika pausta interese par "HTG-Invest" un vai saistībā ar to ir iespējamas apsūdzības. Tas noteikti nav saistīts ar "Tallink Grupp" kuģu darbību un ar to saistīto sadarbību ar "Tallinna Sadam"," teica Lāne.

"HTG-Invest" ir ilgtermiņa partneris "Tallinna Sadam" un sniedz pakalpojumus, kas saistīti ar kravas kuģu apkalpošanu ostā. Kompānija darbojas "Tallinna Sadam" piederošās Tallinas Vecpilsētas ostas teritorijā un nomā teritoriju no ostas operatorkompānijas.

Pērn "HTG-Invest" tīrā peļņa bija 224 tūkstoši eiro, bet apgrozījums sasniedza 1,6 miljonus eiro. "Eesti Paevaleht" rīcībā esošā informācija liecina, ka Igaunijas Drošības policijas darbinieki trešdien "HTG-Invest" birojos izņēmuši dokumentus.

Neoficiāli tiek vēstīts, ka skandālā ir iesaistīta arī Stividorkompānija "Esteve Terminal", kas darbojas Paldisku ostā.

Izmeklēšana par iespējamu kukuļņemšanu "Tallinna Sadam" daļēji ir saistīta ar Poliju. Arī Polijā ir veikta izmeklēšana, un tā ir saistīta ar vienošanos par prāmju būvniecību, ko parakstīja "Tallinna Sadam" un Polijas kuģu būvētava "Remontowa Shipbuilding".

"Remontowa Shipbuilding" gan trešdien noliedza saistību ar korupcijas skandāku "Tallinna Sadam".

"Mūsu kuģu būvētava uzvarēja konkursā vairākas labi zināmas kompānijas. "Remontowa Shipbuilding" izvēle bija saistīta ar piedāvāto augsto kuģu kvalitāti, pieredzi pasažieru prāmju būvniecībā, kā arī labo reputāciju kuģu būves jomā Eiropas un ASV īpašnieku vidū," aģentūrai BNS sacīja "Remontowa Shipbuilding" ģenerāldirektors Andžejs Vojtkevičs.

Viņš uzsvēra, ka "nav nekādas saistības starp "Remontowa Shipbuilding" un lietu par korupcijas aizdomām pret Allanu Kīlu".

"Tallinna Sadam" padome apstiprināja aizdomās par kukuļņemšanu aizturētā valdes priekšsēdētāja Aina Kaljuranda un valdes locekļa Allana Kīla atlūgumu.

Igaunijas Drošības policijas darbinieki trešdienas rītā aizturēja Kaljurandu un Kīlu aizdomās par kukuļņemšanu. Abi "Tallinna Sadam" vadības pārstāvji tiek turēti aizdomās par kukuļu pieņemšanu lielā apmērā vairāku gadu laikā. Piektdien tiesa viņiem noteica apcietinājumu uz sešiem mēnešiem.

Trešdien Igaunijas Drošības policijas darbinieki veica kratīšanas valstij piederošās ostu operatorkompānijas telpās un aizdomas turēto dzīvesvietās. Kratīšanas veiktas arī vairākās citās vietās.

Par kukuļdošanu bija aizturētas trīs personas, bet vēl trīs personas tika aizturētas par līdzdalību kukuļošanā. Igaunijas sabiedriskās raidorganizācijas ERR rīcībā esošā informācija liecina, ka aizturēto vidū ir Igaunijas iedzīvotāji, bet ierēdņu viņu vidū nav. Līdz piektdienas rītam visas aizturētās personas tika atbrīvotas.

"Tallinna Sadam" ir operators Tallinas, Mūgas, Paldisku, Paljasāres un Sāremā ostām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!