Foto: F64
Zāles "Daraprim", kuru cena šonedēļ pieaugusi 56 reizes, nav reģistrētas Latvijā, līdz ar to nav iekļautas Latvijas Zāļu reģistrā, portālam “Delfi” sacīja Zāļu valsts aģentūras (ZVA) preses pārstāve Dita Okmane.

Jau ziņots, ka bijušas hedžfondu investīciju baņķieris Martins Skreli iegādājies tiesības uz AIDS zālēm "Daraprim" un paaugstinājis vienas tabletes cenu no 13,5 dolāriem līdz 750 ASV dolāriem, vēsta "New York Times".

"Daraprim" nav reģistrētas Latvijā, līdz ar to nav iekļautas Latvijas Zāļu reģistrā, taču, kā norāda ZVA, balstoties uz ārsta izrakstītu recepti individuāliem pacientiem, arī Latvijā ir ievestas nereģistrētas zāles "Daraprim", taču izplatīto zāļu iepakojumu skaits nav liels.

Jau ziņots, ka vairāki ASV ārstniecības nozares mediji un politiķi pārmeta Skreli kompānijai, ka tā krietni paaugstinājusi cenu zālēm, kuras nepieciešamas arī AIDS slimniekiem. Kompānija noliedza, ka konkrētās zāles būtu nepieciešamas arī AIDS slimniekiem.

ZVA precizē, ka saskaņā ar informāciju zāļu lietošanas instrukcijā, zāles "Daraprim", kuru aktīvā viela ir pirimetamīns, ir paredzētas cīņai ar vienšūnu izraisītām infekcijām, tādām kā malārija un toksoplazmoze.

To izmanto šādu infekciju ārstēšanai un profilaksei, kā arī atsevišķi un kombinācijā ar sulfonamīdu antibiotikām (kotrimoksazolu) - pret toksoplazmozi imūndeficītā gadījumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!