Foto: Reuters/Scanpix
Pasaules 20 attīstīto un attīstības ekonomiku grupa G20 sevi uzskata par labi sagatavotu iespējamai negatīvai ietekmei no Lielbritānijas lēmuma atstāt Eiropas Savienību (ES) un no citām neskaidrībām pasaulē, liecina Vācijas ziņu aģentūras DPA pirmdien rīcībā nonākušais G20 samita komunikē projekts.

"G20 dalībvalstis ir labās pozīcijās, lai preventīvi risinātu potenciālās ekonomikas un finanšu sekas, ko radītu referendums [Lielbritānijā par izstāšanos no ES]. Mēs ceram, ka nākotnē Lielbritānija būs tuva ES partnere," lasāms dokumenta projekta tekstā.

Pasaules līderi pirmdien pulcējas vēsturiskajā Handžou pilsētā Ķīnas austrumos uz G20 samita otro un pēdējo dienu.

Pēdējās samita dienas atklātajā sesijā tā dalībnieki centīsies vienoties par tālāku sadarbību un attīstību jautājumos, kas saistīti par pasaules un finanšu pārvaldību, starptautisko tirdzniecību un investīcijām, iekļaujošo attīstību. Tāpat gaidāms, ka viņi runās par veidiem, kā cīnīties pret terorismu un bēgļu krīzi.

G20 dalībvalstis apņemsies "nodrošināt, ka [to] ekonomiskā attīstība atbilst ikviena vajadzībām un no tās iegūst visas valstis un visi cilvēki, jo īpaši sieviešu, jauniešu un nelabvēlīgā situācijā esošu cilvēku grupas, radot vairāk kvalitatīvu darbavietu, risinot nevienlīdzības problēmas un novēršot nabadzību, lai neviens cilvēks nepaliktu novārtā," norādīts dokumenta projektā.

Rūpnieciski attīstīto valstu līderu samitu apmeklē citu starpā arī Krievijas prezidents Vladimirs Putins, Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans, Kanādas premjerministrs Džastins Trudo un Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja.

Pilnajā samita noslēguma komunikē ir arī daļa, kurā G20 apstiprina apņēmību censties pievienoties Parīzes nolīgumam par klimata izmaiņu novēršanu.

"Apņemamies pabeigt mūsu atbilstošās vietējās procedūras, lai pievienoties Parīzes nolīgumam tiklīdz to pieļauj mūsu nacionālās procedūras," teikts G20 samita noslēguma komunikē projektā.

Nolīgums ir pirmais vispasaules rīcības plāns, kura mērķis ir mazināt klimata pārmaiņu ietekmi. Tas spēkā stāsies 30 dienas pēc tam, kad to ratificēs 55 valstis, kas veido vismaz 55% no pasaules siltumnīcas efektu izraisošo gāzu izmešiem.

ASV prezidents Baras Obama un Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins kopīgi sestdien pievienoja savas valstis Parīzes nolīgumam, kā rezultātā to ratificējušo valstu skaits ir sasniedzis 26.

Sji savā runā G20 samita dalībniekiem svētdienas vakarā sacīja, ka "ir svarīgi, ka G20 uzņemas vadību un ir celmlauzis".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!