Ja Donalds Tramps tiks ievēlēts par prezidentu, tad Amerikas Savienotās valstis (ASV) par valsts līderi iegūs cilvēku, kurš vienkārši neko nejēdz ekonomikas politikā, intervijā "Business Insider" sacīja Nobela prēmijas laureāts ekonomikā Pols Krugmans.

"Jūs iegūtu kādu, kurš turas nostāk no ideoloģijas. Jūs dabūtu kādu, kuram nav ne jausmas, kā tas vispār strādā, kuram nav ne jausmas, ka tirdzniecības līgumi netiek pieņemti tāpat vien. Es jums saku, viņam nav ne jausmas," intervijā sacīja Krugmans.

"Šis ir puisis, kurš, runājot par nacionālo drošību, sacīja: "mums ir kodolieroči, kāpēc mēs tos neizmantojam?" Jūs varat iedomāties, ko viņš iesāktu ar ekonomikas politiku? Tā būtu vienkārši bez jebkāda kursa. Nav pamata ticēt, ka mēs iegūtu jebkādu racionālu ekonomikas rīcībpolitiku," skeptisks par ASV nākotni Trampa vadībā bija ekonomists.

Atbildot uz jautājumu, par ko Krugmans Trampa ievēlēšanas gadījumā baidītos visvairāk, viņš sacīja: "Velns parāvis, es citreiz iedomājos, ka viņš patiesi varētu censties īstenot piedāvāto reformu nodokļu jomā, kas novestu pie triljonu ASV dolāru lieliem budžeta zaudējumiem."

"Viņš vienkārši varētu pateikt, ka budžeta ierobežojumi ir domāti nīkuļiem," intervijā minēja ekonomists.

Trampa piedāvātie jauninājumi nodokļu jomā jau iepriekš izpelnījušies kritiskus vārdus vadošajos ASV medijos. Viņš piedāvājis augstāko federālo ienākuma nodokļa likmi samazināt no 39,6 % līdz 25%, tāpat piedāvājis ievērojami samazināt arī vidusšķirai piemērotās zemākās nodokļu procentu likmes. Valsts uzņēmumu ienākumu nodokli viņš piedāvājis samazināt no 35% līdz 15%.

Kā vēsta CBC, šāds Trampa piedāvājums, ņemot vērtā, ka paralēli netiek piedāvāts ievērojami samazināt budžeta tēriņus, novestu pie aptuveni 10 triljonu ASV dolāru budžeta deficīta, un krietni palielinātu ASV ārējās parādsaistības.

ASV prezidenta vēlēšanas notiks šā gada 8. novembrī. Divi galvenie amata pretendenti ir Donalds Tramps no Republikāniskās partijas un Hilarija Klintone un Demokrātiskās partijas.

Pašreizējam valsts prezidentam Barakam Obamam konstitūcija aizliedz kandidēt uz trešo amata termiņu pēc kārtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!