Foto: Eiropas Parlaments
Eiropas Parlamenta (EP) centrālā ēka Briselē, kas ir 24 gadus veca, neatbilst drošības standartiem, tāpēc šobrīd norit diskusijas par tās nojaukšanu, vēsta "Politico".

Eiropas Parlamenta ģenerālsekretāra Klausa Velles vadītā administrācija apsver plānu ēku nevis pārbūvēt, lai tā atbilstu drošības standartiem, bet gan nojaukt un vietā par aptuveni 500 miljoniem eiro uzcelt jaunu. Velle atbalsta tieši pilnīgas pārbūves plānu, vēsta medijs.

Abas opcijas – rekonstrukcija un jauna būvniecība – aizvien tiek apspriestas. Lai arī kuru variantu EP izvēlētos, to būs grūti paskaidrot Eiropas Savienības nodokļu maksātājiem, un, kā paredz "Politico", tas kļūs par vieglu mērķi eiroskeptiķiem, kas jau tagad kaunina Eiroparlamentu par divām bāzes mītnēm Strasbūrā un Briselē.

Medija rīcībā esošā informācija liecina, ka EP augstākajā vadības līmenī abas iespējas plānots apspriest šonedēļ Strasbūrā notiekošajā plenārsesijā.

Velle jau 2015. gadā norādīja, ka ēkai ir nepieciešama pilnīga renovācija, taču tolaik publiski netika pieļauta iespēja ēku nojaukt. Viņš skaidrojis, ka ēkas apsaimniekotājiem teju katru dienu jānodarbojas ar jumta remontdarbiem, kā arī problemātiska esot apkures sistēma.

"Jebkura ēkas struktūra, kurai nav nepieciešamās izturības, vienā brīdī var nostrādāt kā domino kauliņi – ja parādītos negadījums, vienas konkrētās detaļas izpostīšana novestu pie apkērtējo objektu bojājumiem, kas ķēdes reakcijas rezultātā turpinātos līdz ievērojama struktūras daļa vai pat visa struktūra tiktu iznīcināta," līdz šim nepubliskotā dokumentā EP vadību, priekšsēdētāju Antonio Tajani un viņa 14 viceprezidentus, brīdinājis Velle.

Velle arī saņēmis būvniecības konsultantu atzinumu no Vācijas "TÜV Süd" un Francijas CSTB, kurā minēts, ka ēku ieteicams pārbūvēt pilnībā.

"Delfi" atgādina, ka 2008. gada augustā iebruka Briseles EP ēkas galvenās sēžu zāles jumts. Tolaik zāle neviens neatradās. Sēdes laikā telpā būtu atradušies simtiem cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!