Foto: LETA

Latvijas tautsaimniecības izaugsme šogad kopumā vērtējama 5% apmērā, šodien preses konferencē sacīja Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

Iekšzemes kopprodukta (IKP) kāpums trešajā ceturksnī par 5,3% nav pārsteigums, tomēr gada beigās gaidāma neliela izaugsmes tempu piebremzēšanās, uzskata Rimšēvičs.

Apstrādes rūpniecības tempu samazinājums liecina, ka Latvijas tautsaimniecībai neizdosies pilnīgi izvairīties no negatīvas ārējās vides ietekmes. Tomēr, pat ņemot vērā izaugsmes tempu pieauguma bremzēšanos, IKP izaugsme šogad vērtējama 5% apmērā, sacīja Rimšēvičs.

Viņš norādīja, ka šogad nav īstenojušies nelabvēlīgie riski, kas saistīti ar atsevišķu eirozonas valstu situācijas ievērojamu pasliktināšanos.

Gada sākumā Eiropas Centrālā banka (ECB) aizdeva finansējumu vairāk nekā 100 eirozonas komercbankām, arī ECB darbības, vērtspapīru tirgus operācijas un solījums atsākt Spānijas un Itālijas valstu vērtspapīru uzpirkšanu, kad šīs valstis savedīs kārtībā budžeta lietas un finanses, pozitīvi stabilizēja Eiropas finanšu tirgus, ļaujot vismaz uz laiku novērst finanšu satricinājumus, kas varētu būt ar negatīvām sekām eirozonas valstu izaugsmei, tādējādi atstājot arī ietekmi uz Latviju.

Arī Latvijas uzņēmumu spējas pielāgoties ārējai videi bijušas labas, Latvijas eksporta izaugsme bijusi pārsteidzoši laba, vērtēja centrālās bankas prezidents.

Rimšēvičs minēja, ka šogad tautsaimniecību pozitīvi ietekmējuši arī citi faktori, kas ir pārejoši un par kuru turpināšanos nākamgad nevar būt drošs. Kā piemēru centrālās bankas prezidents minēja iedzīvotāju paradumu tērēt naudu, samazinot uzkrājumus. Latvijas Banka novērojusi, ka liela daļa iedzīvotāju ir tērējusi komercbankās esošos uzkrājumus.

Arī naftas cenu kritums devis pozitīvu ieguldījumu Latvijas tautsaimniecības attīstībā, bet nav pārliecības, ka naftas cenu lejupslīde saglabāsies arī nākamgad, atzina Latvijas Bankas prezidents.

Kā ziņots, Centrālās statistikas pārvalde iepriekš informēja, ka šā gada 3.ceturksnī IKP gada griezumā audzis par 5,3%, 2.ceturksnī kāpums bija 5%, bet 1.ceturksnī - 6,9%.

Vasarā Latvijas Banka prognozēja, ka šogad Latvijas IKP augs 3,5-4% robežās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!