Vācijas prezidents Joahims Gauks, viesojoties Tallinā, trešdien izteica atbalstu projektam "Rail Baltica", norādot, ka tam ir liela politiskā nozīme un tas nodrošinās tiešu dzelzceļa savienojumu ar Berlīni, vēsta portāls "Postimees Online".

"Mēs nevaram runāt par vienotu Eiropas tirgu, ja nav piekļuves šim tirgum," tiekoties ar augsto viesi, sacīja Igaunijas premjerministrs Andruss Ansips.
Gan Gauks, gan Ansips uzsvēra, ka "Rail Baltica" ir nozīmīgs politisks projekts, kas Baltijas valstis savienos ar pārējo Eiropu.

Ansips norādīja, ka laba dzelzceļa infrastruktūra uzlabo starpvalstu tirdzniecību un uzņēmumiem samazina transportēšanas izmaksas, kas savukārt nozīmē, ka krītas cenas.

Ansipa un Gauka tikšanās laikā apspriestas arī divpusējās ekonomiskās attiecības.

Kā ziņots, "Rail Baltica" projekts paredz jaunas 1435 milimetru jeb Eiropas standarta platuma dzelzceļa līnijas izbūvi Baltijas valstīs. Latvijai tas izmaksātu 1,27 miljardus eiro (880 miljonus latu), bet visās trīs Baltijas valstīs kopā - 3,68 miljardus eiro (2,56 miljardus latu). Eiropas Komisija varētu līdzfinansēt 85% no kopējām šī projekta, ko dēvē par "Rail Baltica 2" projektu, izmaksām. 2015.gadā tiks iesniegts finansējuma pieprasījums Eiropas Komisijai, lai 2016.gadā varētu sākties darbi. Tālākā finansēšana paredzēta no nākamā finanšu perioda naudas - no 2020.gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!