Foto: Pixabay

Mājokļu pieejamības zemākais punkts, visticamāk, jau ir garām, bet iepriekšējos – 2021. gada – līmeņus indekss tik drīz nesasniegs. Galvenais faktors, kas turpinās balstīt mājokļu pieejamību būs neto algu pieaugums, kas turpināsies salīdzinoši straujš, taču mazliet lēnāks nekā pērn, prognozē AS "Swedbank" eksperti.

Jau ziņots, ka pēc teju divu gadu krituma mājokļu pieejamība Rīgā mazliet atguvās, liecina jaunākais "Swedbank" Mājokļu pieejamības indeksa pētījums.

Kritumu negaida

Eksperti turpmāk negaida būtisku mājokļu cenu kritumu, ja vien neredzēsim daudz nopietnāku pasliktināšanos darba tirgū nekā šobrīd tiek prognozēts – līdz ar to dzīvokļu cenas faktors mājokļu pieejamību diez vai uzlabos.

Pirmreizējā tirgus dzīvokļu cenas saglabājās augstas, taču pieauguma tempi sabremzējās. Īpašumu attīstītāju finansiālā situācija lielākoties saglabājas stabila, savukārt būvniecības izmaksas, lai gan lēnāk nekā iepriekš, bet turpina augt.

Attiecīgi būtisks cenu kritums jaunuzceltajiem dzīvokļiem nav gaidāms.

Euribor 6 mēnešu likme sasniedza savu virsotni ceturtajā ceturksnī un šogad samazināsies. "Swedbank" jaunākās prognozes liecina, ka Eiropas Centrālā banka (ECB) sāks samazināt bāzes procentu likmes šī gada jūnijā. Līdz ar to straujāku mājokļu pieejamības indeksa uzlabošanos, pēc ekspertu domām, varēs vērot gada otrajā pusē.

"Swedbank" eksperti prognozē, ka ECB bāzes procentu likmes 2025. gadā tiks samazinātas līdz 1,75%, kam sekos arī Euribor likmes. Tas nozīmē, ka lētāka naudas cena mājokļu pieejamību uzlabos. Tomēr, lai gan procentu likmes saruks un nākamgad jau būs krietni zemākas nekā šobrīd, tās nebūs negatīvas vai tuvas nullei.

Izvēlas pirkt

"Bigbank" Latvijas filiāles vadītājs Edgars Surgofts norāda, ka pašlaik pieaug tendence, ka jaunāki cilvēki – vecumā no 25 līdz 35 gadiem, kuri pašlaik mitekli īrē, vēlas iegādāties savu pirmo dzīvokli. Turklāt nereti aizdevums mājokļa iegādei ir pirmās kredītsaistības. Daļēji tas var būt saistīts ar pieejamo "Altum" atbalstu jaunajām ģimenēm, jo ar to pirmā iemaksa ir tikai 5%.

"Galvenos ar nekustamo īpašumu saistītos tēriņus var iedalīt vismaz trīs daļās. Pirmkārt, remonts un uzturēšana, otrkārt, komunālie maksājumi, treškārt, mājokļa kredīta maksājumi. Mums ir iespēja tos visus ietekmēt. Piemēram, pērn strauji pieauga gan būvniecības, gan būvmateriālu izmaksas, kas izskaidro to, kāpēc pircēji izvēlas dzīvošanai iespējami gatavākus mitekļus – lai varētu jau uzreiz dzīvot izvēlētajā mājoklī, neīrēt dzīvokli citviet un neuzņemties papildu tēriņus remontam. Tāpat jaunajos projektos dzīvokļi ir energoefektīvāki, kas optimizē komunālos maksājumus," analizē Surgofts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!