Foto: LETA

Noguldījumu garantiju fonds (NGF) pēc "Latvijas Krājbankas" sabrukuma ir nedaudz atguvies, tomēr uzkrātā summa joprojām ir niecīga, salīdzinājumā ar iespējamajiem riskiem, intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja Finanšu kapitāla un tirgus uzraudzības komisijas (FKTK) vadītājs Pēters Putniņš.

Patlaban uzkrāti nedaudz vairāk par 100 miljoniem eiro, informēja Putniņš.

Kā ziņots, Latvijas NGF izveidots, lai nodrošinātu noguldītājiem atlīdzības izmaksu gadījumā, kad noguldījumu garantiju sistēmas dalībnieks nespēj klientam izmaksāt viņa noguldījumu un FKTK noguldījumu piesaistītājam anulējusi licenci vai tiesa pasludinājusi to par maksātnespējīgu, vai citā gadījumā, kad noguldījumu piesaistītājs nespēj izmaksāt noguldītājam garantēto noguldījumu. NGF dalībnieki ir noguldījumu piesaistītāji - Latvijā reģistrētas bankas, banku filiāles un krājaizdevu sabiedrības.

NGF līdzekļu uzkrāšanu, pārvaldīšanu un garantētās atlīdzības izmaksu veic FKTK. Atlīdzības izmaksa saskaņā ar likumu notiek ne vēlāk kā 20 darbdienu laikā no dienas, kad iestājusies noguldījumu nepieejamība.

Latvijas bankas iemaksā līdzekļus ne tikai NGF, bet arī Vienotā noregulējuma fondā, ko administrē Vienotā noregulējuma valde.

Vienotais noregulējuma fonds ir daļa no Vienotā noregulējuma mehānisma, kas darbojas Eiropas Savienībā un kura mērķis ir nodrošināt grūtībās nonākušu eirozonas banku noregulējumu ar minimālām izmaksām un mazināt varbūtību, ka grūtībās nonākusi privātbanka jāglābj par valsts naudu. Paredzēts, ka Vienotajā noregulējuma fondā eirozonas valstu bankas veic regulāras iemaksas, līdz astoņu gadu laikā fondā būs uzkrāti 55 miljardi eiro. 2015.gadā Latvijas kredītiestādes kopumā fondā veikušas iemaksas 7,6 miljonu eiro apmērā. 2015.gadā naudu Vienotā noregulējuma fonda vajadzībām no Latvijas bankām iekasēja FKTK, bet jau no šī gada Latvijas bankas maksājumu veic jaunā fonda kontā. 2016.gadā veicamo iemaksu apmēru Vienotā noregulējuma fondā kredītiestādēm noteikts Vienotā noregulējuma valde.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!