Foto: LETA

Kopš 2010.gada augusta, kad bijušās "Parex bankas" problemātiskie aktīvi tika nodalīti un to pārvaldība nodota AS "Reverta", tā atguvusi vairāk nekā pusi no "sliktie" kredītu portfeļa aizdevumiem, portālu "Delfi" informē uzņēmuma pārstāve Marita Ozoliņa.

Neauditētie kompānijas 2013.gada rezultāti liecina, ka tā turpinājusi strādāt saskaņā ar apstiprināto restrukturizācijas plānu un kopš 2010.gada 1.augusta no problemātisko kredītu portfeļa ir atguvis 511,7 miljonus eiro.

Par valsts atbalsta izmantošanu 2013.gadā "Reverta" Valsts kasei ir samaksājusi 57,3 miljonus eiro. No tās 32,2 miljoni eiro ir pamatsummas maksājumi, bet 25,1 miljons eiro - procentu maksājumi. Pērn no uzņēmuma kredītportfeļa izstrādes un aktīvu realizācijas atgūti 86,9 miljoni eiro.

Kopumā, kopš 2010. gada 1. augusta līdz pārskata perioda beigām Reverta Valsts kasei par valsts atbalstu "Parex bankai" ir samaksājusi 157,8 miljonus eiro, par sindicētā kredīta izmantošanu – 10,6 miljonus eiro, kā arī termiņā un pilnā apmērā segusi sindicētā aizdevuma saistības un atbrīvojusi valsti no galvojuma 234 miljonu eiro apmērā, uzsver Ozoliņa, norādot, ka naudas līdzekļu atmaksa Valsts kasei ir uzsākta gadu ātrāk un lielākā apmērā nekā paredzēts restrukturizācijas plānā.

"Kopš "Reverta" darbības sākuma esam atguvuši vairāk nekā pusmiljardu eiro, un šāds rezultāts vēlreiz apliecina, ka parādu atgūšanā esam uz pareizā ceļa. Katra nākamā kredīta izstrāde kļūst aizvien sarežģītāka un laikietilpīgāka, jo salīdzinoši vienkāršākā portfeļa daļa jau ir realizēta, savukārt atlikusī raksturojama ar ieilgušiem tiesvedību procesiem, izteiktām atmaksas grūtībām un klientu pretdarbību. Tomēr plānojam, ka šogad spēsim Valsts kasei atmaksāt līdzekļus vismaz iepriekšējā gada līmenī," skaidro "Revertas" valdes priekšsēdētāja Solvita Deglava.

Pakāpeniski stabilizējoties un pieaugot iedzīvotāju ienākumu līmenim, uzņēmums atguvis 37,8 miljonus eiro no nekustamo īpašumu portfeļa realizācijas, kas ir augstākais šīs jomas rādītājs "Revertas" pastāvēšanas vēsturē.

Atbilstoši uzņēmuma specifiskajai darbībai un restrukturizācijas plānam, kas zaudējumus paredz visā "Revertas" darbības laikā, pārskata periodā tie bija iepriekšējā gada līmenī - 136,4 miljoni eiro. Tāpat kā citkārt, zaudējumu pamatā ir uzkrājumi aktīvu vērtības samazinājumam un procentu izdevumu pārsniegums pār procentu ieņēmumiem.

"Vērojamas krasas atšķirības starp savulaik "Parex bankas" izsniegto kredītu nodrošinājumu - ķīlas objektu novērtējumu - un to tagadējo reālo tirgus vērtību – nereti tā ir samazinājusies pat par 90%," norāda Deglava.

Būtiski procentu maksājumi - vidēji 4,3 miljoni eiro gadā - tiek veikti par pakārtotajām saistībām jeb subordinēto kapitālu. To lielāko daļu veido maksājumi ar bijušo "Parex banku" saistītajām personām.
"Reverta" kopējais aktīvu portfelis pārskata perioda beigās veidoja 339,5 miljonus eiro. Kredītu restrukturizācijas un piedziņas rezultātā uzņēmuma kredīta portfeļa neto bilances vērtība ir samazināta līdz 276,1 miljonam eiro.

Kā vēstīts, "Reverta" ir problemātisko aktīvu pārvaldītājs, kura darbība ir koncentrēta trīs galvenajos virzienos: kredītu restrukturizācija, parādu atgūšana un nekustamo īpašumu pārvaldīšana.

Šobrīd "Privatizācijas aģentūras" īpašumā ir 84,15% "Reverta" akciju, Eiropas rekonstrukcijas un attīstības bankai pieder 12,74% "Reverta" akciju, bet pārējiem akcionāriem kopā – 3,11% akciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!