Foto: Publicitātes foto

Kopumā šā gada laikā AS "Reverta" Valsts kasei ir atmaksājusi jau 66,7 miljonus eiro, turklāt būtiska maksājumu daļa bijusi pirms noteiktā termiņa, portālu "Delfi" informēja bankas Komunikāciju un mārketinga direkcijas vadītāja Marita Ozoliņa.

Sekmīgas nekustamo īpašumu pārdošanas un kredītu restrukturizācijas rezultātā 2014. gada pirmajos sešos mēnešos "Reverta" ir atguvusi 38,7 miljonus eiro, bet kopš 2010. gada 1. augusta atgūto līdzekļu daudzums ir pārsniedzis pusmiljardu jeb 550 miljonus eiro.

"Tas ir nozīmīgs sasniegums, jo mūsu primārais mērķis ir izpildīt saistības pret galveno kreditoru, šajā gadījumā - Valsts kasi. Tomēr jāraugās uz situāciju reāli - zaudējumi būs jāatzīst. Precīzu to apmēru varēsim noteikt pēc aktīvu izstrādes pabeigšanas, jo "Revertas" rezultātus nosaka ne vien mūsu darbības efektivitāte, bet lielā mērā ietekmē arī tādi faktori kā Latvijas un pasaules eknomiskā izaugsme, situācija nekustamo īpašumu tirgū, pārslogotā Latvijas tiesu sistēma un kredītņēmēju pretdarbība," uzver "Reverta" valdes priekšsēdētāja Solvita Deglava.

2014. gada sešos mēnešos "Reverta" ir pārdevusi 264 nekustamos īpašumus par kopējo summu 16,3 miljoni eiro, salīdzinot ar 14 miljoniem tajā pašā periodā pērn. Labie rādītāji skaidrojami ar vispārējo Latvijas ekonomikas izaugsmi un aktīvāku hipotekāro kredītu izsniegšanu, kā rezultātā nekustamo īpašumu tirgus ir bijis samērā dinamisks. Īpaši liels pieprasījums ir bijis pēc vidēja izmēra dzīvokļiem tipveida mājās, tāpat mērena, tomēr pieaugoša interese bija vērojama zemes īpašumu segmentā. Līdztekus efektīvam pārdošanas darbam šie apstākļi ir ļāvuši "Revertai" kāpināt nekustamo īpašumu pārdošanas tempu un apjomu. 2014. gada jūnija beigās "Reverta" bija izlikusi pārdošanā 522 īpašumus.

Ņemot vērā Krievijas krīzes radīto nenoteiktību, "Reverta" ir īstenojusi preventīvas darbības, veidojot papildu uzkrājumus nedrošajiem kredītiem Ukrainā un Krievijā. Zaudējumi pārskata periodā veidoja 23,3 miljonus eiro. Tā kā "Revertas" kredītportfeļa zemās nodrošinājuma kvalitātes dēļ atsevišķos gadījumos aktīvu vērtība ir samazinājusies pat par 90 procentiem, nav izslēgta arī turpmāka uzkrājumu veidošana un zaudējumu atzīšana.

AS "Reverta" ir lielākais problemātisko aktīvu pārvaldītājs Baltijas valstīs. Uzņēmuma darbība ir koncentrēta trijos galvenajos virzienos – kredītu restrukturizācija, parādu piedziņa un nekustamo īpašumu pārvaldīšana. Kopš 2010. gada 1.augusta līdz 2014. gada 29. augustam "Reverta" no problemātisko aktīvu izstrādes un pārdošanas ir atguvusi vairāk nekā 550 miljonus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!