Foto: DELFI
Par kopumā vairāk nekā puses AS "SMP Bank" akciju īpašniekiem kļuvuši bankas valdes locekļi, kas visi ir Latvijas rezidenti, sarunā sacīja bankas valdes locekle un Juridiskā dienesta vadītāja Ilze Pudiste.

Pēc šī darījuma iepriekšējai konktrolpaketes turētājai Krievijas bankai "Severnij Morskoj Putj" jeb Krievijas "SMP bank" piederošo akciju skaits samazinājies līdz 49% no bankas balsstiesīgo akciju kopskaita.

No 24.aprīļa 51% Latvijas "SMP Bank" akciju pieder bankas valdes locekļiem un bankas vadības pārstāvjiem, tostarp valdes priekšsēdētājai Svetlanai Dzenei, valdes locekļiem Sergejam Golubčikovam, Dmitrijam Kozlovam, Natālijai Prohorovai, Ivaram Lapiņam. Pirms darījuma tiem kopumā piederēja daži procenti akciju.

Šim darījumam atsevišķa Finanšu un kapitāla tirgus komisijas atļauja nav nepieciešama, jo akcionāri ir palielinājuši savā īpašumā esošo akciju skaitu, kas nepārsniedz 10% katram, informē finanšu tirgus uzraugs.

Pudiste pastāstīja, ka darījums noticis pēc pušu vienošanās un puses darījumu sāka gatavot jau pēc tam, kad martā ASV noteica sankcijas Krievijā reģistrētās "SMP Bank" līdzīpašniekiem Arkādijam un Borisam Rotenbergiem. Darījums noslēdzies pagājušajā nedēļā, 24.aprīlī samazinot "Severnij Morskoj Putj" piederošo akciju skaitu līdz 49% no bankas balsstiesīgo akciju kopskaita.

Darījums īstenots, lai novērstu jebkādus pārpratumus un spekulācijas attiecībā uz Latvijas "SMP Bank" darbību un lai "SMP Bank" varētu stabili strādāt. Bankai ir izstrādāta ilgtermiņa darbības stratēģija un darbs tiks turpināts saskaņā ar to, paskaidroja Pudiste.

Bankas valdes locekle arī apliecināja, ka ASV pirmdien noteiktās sankcijas vairākiem Krievijas uzņēmumiem, tostarp Krievijas bankai "SMP bank", neattiecas uz Latvijā strādājošo "SMP Bank". Uz Latvijas banku neattiecas starptautisko maksājumu sistēmu "MasterCard" un "Visa" lēmumi pārtraukt Krievijas bankai "SMP Bank" izsniegto maksājumu karšu apkalpošanu.

"SMP Bank" paziņojumā medijiem norāda, ka banka strādā ierastajā darba kārtībā un pilda savas saistības pret saviem klientiem savlaicīgi un pilnā apmērā. Banka izpilda visas normatīvās prasības. Bankas 2013.gada pārskats ir apstiprināts ar 1,639 miljonu eiro peļņu, kura, kā jau iepriekšējos gados, tiek ieskaitīta bankas pašu kapitālā.

"Firmas.lv" datubāzē pieejamā informācija liecina, ka abi Rotenbergi pagājušajā mēnesī atstāja Latvijas AS "SMP Bank" padomi. Rotenbergi bija "SMP Bank" padomes locekļi līdz šā gada 28.martam. Patlaban "SMP Bank" padomē strādā padomes priekšsēdētājs Dmitrijs Kalantirskis, padomes priekšsēdētāja vietnieks Sergejs Smirnovs un padomes locekļi Andris Dzenis un Artjoms Oboļenskis, kuri šajos amatos ir no šā gada 4.marta.

Latvijas Komercbanku asociācijas dati rāda, ka 2013.gada nogalē pēc aktīviem "SMP Bank" bija 15.lielākā Latvijā strādājošā banka no kopumā 26 kredītiestādēm. "SMP Bank" aktīvi pagājušā gada nogalē bija 347,581 miljons eiro, un 2013.gada laikā aktīvu apmērs audzis par 28,4%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!