Foto: LETA

Ministru kabinets (MK) otrdien slēgtā sēdē pēc piesaistītā konsultanta "Nomura International plc" ziņojuma uzklausīšanas nolēma atkal atlikt valstij daļēji piederošās bankas ”Citadele” pārdošanas procesa atsākšanu.

Bankas pārdošanu nolemts atlikt vēl par aptuveni pusgadu - līdz nākamā gada maija beigām. Tad Ekonomikas ministrijai (EM) atkārtoti jāsniedz valdībā ziņojums, ņemot vērā attīstību banku sektorā un Eiropā plānoto banku sektora regulējuma maiņu.

"Citadeles" pārdošana atkārtoti atlikta, jo Eiropā joprojām ir kūtra interese par banku iegādi. "Šobrīd ir pircēju tirgus - investoriem ir iespēja izvēlēties starp vairākām bankām," klāstīja EM valsts sekretārs Juris Pūce.

Vienlaikus Pūce uzsvēra, ka kopš pērnā gada beigām, kad vērtēta situācija "Citadeles" pārdošanai, šīs kredītiestādes vērtība ir tikai pieaugusi. Banka maksā valstij lielus procentus par subordinēto kapitālu, tāpat tā ir atmaksājusi visus valsts depozītus bankā.

EM valsts sekretārs nenoliedza, ka par "Citadeles" iegādi investori izrādot interesi, taču tā esot vispārīga un faktiski nekāda izpēte bankas pārdošanai šobrīd netiek veikta.

Saskaņā ar vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem Latvijai banka "Citadele" ir jāpārdod līdz 2014.gada beigām.

Jau ziņots, ka MK jau pērnā gada nogalē atbalstīja piesaistītā pārdošanas konsultanta "Nomura International plc" priekšlikumu atlikt bankas "Citadele" pārdošanu. Pie šī jautājuma nolemts atgriezties šā gada oktobrī, kad Privatizācijas aģentūra un "Nomura" būs sagatavojusi izvērtējumu par aktuālo tirgus situāciju un pārdošanas procesa atsākšanu.

"Citadele" izveidota aizpērn augustā pēc "Parex bankas" restrukturizācijas. Uz jaundibināto banku pārnesta lielākā daļa "Parex bankas" (tagad "Reverta") aktīvu, bet neprofila aktīvi atstāti "Parex bankā".

Privatizācijas aģentūras īpašumā ir 75% bankas "Citadele" akciju, bet 25% un vienas akcijas īpašnieks ir Eiropas rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!