Viens no Latvijas Bankas uzdevumiem ir pārbaudīt naudu, kas tajā atgriežas no tirgotājiem un citiem uzņēmumiem. Portāls "Delfi" piedāvā ielūkoties, kā nauda tiek pārskaitīta, pārbaudīta un iznīcināta.

Pērn Latvijas Bankā tika apstrādāti – šķiroti, saiņoti, pārskaitīti un citādi pārbaudīti – 140,7 miljoni eiro banknošu, tostarp iznīcināti tika 23,3 miljoni banknošu, un 33 miljonu eiro monētu, informē bankas preses sekretārs Jānis Silakalns.

Iznīcināta tiek nolietotā vai stipri bojātā nauda – ūdenī nonākušas, degušas, ķīmiski vai citādi stipri bojātas banknotes un monētas.

Saskaņā ar bankā stāstīto, rati, ar kuriem tiek pārvadātas monētas, var būt ļoti smagi, līdz pat 700-800 kilogramiem. Papīra nauda savukārt ir vieglāka – kaste ar banknotēm sver aptuveni 15 kilogramus.

Jānorāda, ka naudas apstrādes tehnika Latvijas Bankas naudas glabātavā Pārdaugavā strādā ar ātrumu 30 banknotes sekundē. Ar tādu ātrumu naudas zīmes skrien pa nelielu konveijeru, kurā dažādi sensori tās pārbauda. Mašīna ne tikai skaita naudu, bet arī pārbauda drošības pazīmes, to, vai banknote ir īsta, un vai nav pārāk nolietota, lai atkal laistu apritē.

No Latvijas Bankas jauna vai pārbaudīta lietota nauda nonāk bankās, bet tālāk - pie uzņēmējiem un iedzīvotājiem. Pēc tam nauda no veikaliem un citām iestādēm atgriežas bankās un no bankām vai naudas apstrādes uzņēmumiem – atkal Latvijas Bankā. Banknote centrālajā bankā gada laikā atgriežas vidēji 3,9 reižu.

To, cik eiro banknošu un monētu no centrālo banku naudas glabātavām nonāk apgrozībā caur komercbankām, lielā mērā nosaka naudas lietotāju pieprasījums pēc skaidras naudas. Ja veikalnieki bankas kontā esošo summu vairāk izņem nelielos nominālos (maiņas naudai) un cilvēki no bankomāta tāpat, tad mazo naudaszīmju apgrozībā ir vairāk, skaidro bankā.

Daudz mazākā plūsmā Latvijas Bankā 2015. gadā turpināja atgriezties lata naudas zīmes (215 tūkstoši banknošu un divi miljonu monētu), kuras pēc pārejas uz eiro varēs mainīt neierobežotu laiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!