Foto: LETA
Tuvojoties Jāņiem, ap svētku laiku par jāņuzālēm iespējams ietirgot aptuveni 1000 eiro, piektdien vēsta laikraksts "Diena".

Anda no Aizkraukles ar ziediem tirgojas Rīgas Centrāltirgū un laikrakstam atzīst, ka šis rūpals aktuāls tieši uz svētku laiku, jo ikdienā ģimenes saimniecībā tiek audzēti dārzeņi. Pie pārdevējas var iegādāties margrietiņu, rudzupuķu pušķus, vārpu saišķīšus, lupīnas, magones, peonijas, studentu neļķes, ozolzaru pušķus un dažādu ziedu pušķus, kādus parasti iedomājamies kā klasiskas jāņuzāles.

Nelieli margrietiņu pušķi maksā no viena līdz diviem eiro, rudzupuķes un studentu neļķes – divus eiro.

Peļņa esot laba, atzīst tirgotāja – ap svētku laiku par jāņuzālēm iespējams ietirgot aptuveni tūkstoti eiro, cerības uz ienākumiem liek arī Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku laikā, kad kolektīviem vajadzēšot pušķus un vanadziņus.

Savukārt Kristīne un Raimonds no Pierīgas, līdzīgi kā Anda, tirgojas ar dažādiem pļavu ziediem, cenas aptuveni ir līdzīgas, bet stends lielāks. Pārdevēji saka – cenas līdzīgas konkurences dēļ, neesot vērts likt augstākas arī tad, ja pušķis kuplāks.

Peļņas apjomu pārdevēji laikrakstam neatklāj, bet saka, ka ir vērts apstaigāt Pierīgas pļavas un samirkt zālē, lai salasītu ziedus. Līgo svētku pušķus viņi tirgo jau ceturto gadu un atklāj, ka eiro pabojājis peļņu, jo agrāk varējuši to pašu tirgot latos, ko tagad eiro. It kā šķietami atšķirība pāris desmitu centu, taču uz lielu apjomu veidojot pat vairākus simtus eiro.

"Diena" arī atgādina, ka par tirgošanos ar īpaši aizsargājamiem augiem, kas nav orhidejas, fiziskai personai var piemērot sodu no 15 līdz 700 eiro un konfiscēt augus.

Ja pārdoti tiek Vašingtonas konvencijā ierakstīti augi (Latvijas nelegālajā tirgū tie galvenokārt ir orhideju dzimtas pārstāvji), sods fiziskai personai ir no 70 līdz 700 eiro, bet juridiskai personai no 140 līdz 1400 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!