Foto: F64

Lai samazinātu arvien pieaugošās tā dēvētās obligātā iepirkuma komponentes (OIK) ietekmi uz elektroenerģijas cenām, Ekonomikas ministrija rosina krietni samazināt subsīdijas, kas tiek izmaksātas dabasgāzes koģenerācijas stacijām, kuru elektrības ražošanas jauda pārsniedz 4 megavatus.

Patlaban tieši šīs koģenerācijas stacijas - "Latvenergo" Rīgas TEC-1 un TEC - 2, kā arī "Rīgas siltuma" siltumcentrāle "Imanta" un SIA "Juglas jauda" saņem vislielākās subsīdijas - pērn tām izmaksātais atbalsts veido 46 % no kopējām subsidētās elektroenerģijas ražotājiem izmaksātajām summām. Minētajām koģenerācijas stacijām, kurās vienlaikus tiek ražots siltums un elektroenerģija, pērn izmaksātais atbalsts virs elektroenerģijas tirgus cenām sasniedzis 61,7 miljonus latu, informē ekonomikas ministra Daniela Pavļuta (RP) preses sekretāre Daiga Grūbe.

Ekonomikas ministrijas rosinātās izmaiņas paredz atteikties no patlaban pastāvošā enerģijas komponentes atbalsta mehānisma un turpmāk koģenerācijas stacijām ar jaudu virs 4 megavatiem maksāt tikai fiksētu jaudas maksājumu.

 "No lielajām dabasgāzes koģenerācijas stacijām obligātā iepirkuma ietvaros tiek iepirkta lielākā daļa subsidētās elektrības un attiecīgi arī izmaksātā summa ir ievērojama. Iepriekšējo valdību laikā pieņemto lēmumu dēļ subsīdijas par lielajās koģenerācijas stacijās saražoto elektrību pieaugtu arī nākamgad. Lai ierobežotu izmaksu kāpumu un samazinātu elektrības cenu pieauguma riskus patērētājiem, atbalsts lielajām koģenerācijas stacijām, tostarp, "Latvenergo" TECiem tiks samazināts un tādējādi jau no 2014.gada izdosies ietaupīt vismaz 20 miljonus latu gadā," tā ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Ekonomikas ministrija arī steidz noraidīt bažas, ka dāsnā atbalsta samazināšana var veicināt siltumenerģijas tarifu pieaugumu, jo lielās koģenerācijas stacijas darbojas Rīgā un šķērssubsīdijas atbalsta mehānismā nav ietvertas.

"Delfi" jau ziņojis, ka Ekonomikas ministrija OIK radīto elektroenerģijas izmaksu pieauguma kompensēšanai bija rosinājusi izveidot īpašu OIK fondu, taču valdība par iespējām šo fondu finansēt lems, izšķiroties, kurām nozarēm 2014. gadā piešķirt papildu līdzekļus no valsts budžeta.

OIK fonda izveidei jau nākamgad būtu nepieciešami 28,8 miljoni latu, tas ir, gandrīz visa summa, ko 2014. gada valsts budžetā plānots piešķirt dažādu jaunu budžeta prioritāšu ieviešanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!