Rīgas apgabaltiesa trešdien par maksātnespējīgu atzina firmu "Auxilium", kura nodarbojās ar higiēnas preču izplatīšanu un bija izveidojusi modernu zeķu ražotni.
Maksātnespēja atzīta no 8.decembra un par uzņēmuma administratoru tiesa iecēla auditorfirmu "Senso". Uzņēmuma kreditori varēs pieteikties mēneša laikā kopš paziņojuma publicēšanas laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Prasību atzīt "Auxilium" par maksātnespējīgu tiesā bija iesniegušas firmas "Kvadra Pak" un SIA JOZ, kā arī pats "Auxilium".

"Kvadra Pak" par preču izgatavošanu un piegādi prasa no "Auxilium" piedzīt gandrīz 34 tūkstošus latu, bet JOZ, kas rekonstruēja zeķu ražotni un noliktavu, prasa piedzīt vairāk nekā 140 tūkstošus latu.

"Auxilium" galvenā grāmatvede Valda Zute tiesā atzina, ka maksātnespējas iemesli ir uzņēmuma apgrozījuma apjoma samazināšanās, kā dēļ uzņēmums vairs nespēj nodrošināt tālāku darbību.

Viens no iemesliem ir arī izmaiņas likumdošanā par norēķiniem vairumtirdzniecībā, kas savukārt apgrūtināja norēķinus ar uzņēmuma kreditoriem. Zute paskaidroja, ka jaunā norēķinu kārtība vairumtirdzniecībā noteica, ka no 1.oktobra naudu par preci no veikaliem var saņemt tikai ar banku starpniecību. Līdz tam "Auxilium" līdzekļus no veikaliem saņēma daudz ātrāk.

Zute arī minēja, ka jaunajā zeķu ražotnē darbs netika sākts laikā. Turklāt rūpnīcā tika izmantoti tikai 10% no iespējamās jaudas un netika gūta peļņa. Tik mazs ražošanas apjoms bijis tādēļ, ka nav bijis laika darbinieku apmācībai un bijis liels brāķa īpatsvars.

Savukārt "Auxilium" direktors Viesturs Bundža no amata pagājušā gada beigās atstādināts pēc kompānijas līdzīpašnieku prasības, jo tie netika iepazīstināti ar kompānijas grāmatvedību.

Pēc vadības maiņas, 8.decembrī tika izvērtēta uzņēmuma bilance un atklājās, ka tas faktiski ir maksātnespējīgs.

Savukārt 20.decembrī tika saņemta prasība no "Latvijas Unibankas" nekavējoties atmaksāt uzņēmumam izsniegto aizdevumu, kurš ir aptuveni 1,7 miljonu latu apjomā, kas bija nepieciešams jaunās zeķu ražotnes izveidošanai.

27.decembrī tika noslēgts līgums, ar kuru visas zeķu ražotnes iekārtas tika nodotas "Unibankas" meitas uzņēmumam "Unilīzings", tādējādi dzēšot lielāko daļu piešķirtā kredīta.

Pēc 17.janvāra bilances datiem, uzņēmuma rīcībā esošie naudas līdzekļi ir 641 lats, pamatlīdzekļi - 1004 lati, apgrozāmie līdzekļi - vairāk nekā 174 tūkstoši latu, bet nepabeigtās celtniecības objekta vērtība noteikta vairāk nekā 454 tūkstošu latu apjomā.

"Auxilium" nenodrošināto kredītu summa ir lielāka par 1,3 miljoniem latu. Savukārt "Unibankai" "Auxilium" nenomaksātā parāda daļa ir 295 465 lati. Turklāt "Unibankai" ir reģistrēta nekustamā īpašuma hipotēka 1,4 miljonu latu apjomā, kā arī komercķīla 2 miljonu latu apjomā.

Savukārt "Auxilium" tagadējais direktors Uldis Salzirnis tiesā norādīja, ka pašreiz ar uzņēmuma darbiniekiem nav lauzti darba līgumi, bet, ja uzņēmuma darbība netiks atsākta tuvākās nedēļas laikā, tad darba devējs būs spiests lauzt līgumus ar darbiniekiem. Turklāt tādā gadījumā uzņēmuma darbību atsākt būtu iespējams tikai pēc 2 līdz 3 mēnešiem.

Tāpat viņš arī norādīja, ka pašreiz zeķu rūpnīca tiek uzturēta darbības kārtībā. Savukārt pēc tiesneša vārdiem, lai ražotne atsāktu darboties, būs vajadzīgas investīcijas no malas.

1998.gadu "Auxilium" ir beidzis ar 397 tūkstošus latu lieliem zaudējumiem un "Auxilium" pašu kapitāls 1998.gada beigās bijis negatīvs - mīnus 108 677 lati.

Jauno zeķu ražotni "Auxilium" atklāja pagājušā gada rudenī. Tās celtniecībā un iekārtu iegādē, pēc kompānijas vadītāju teiktā, ieguldīti aptuveni trīs miljoni latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!