Foto: DELFI
Baltijas valstīs ārvalstu investīcijām pievilcīgākie nekustamā īpašuma segmenti ir mājokļu tirgus, īpaši augstākās klases mājokļi, un tirdzniecības platības, - Starptautiskās nekustamā īpašuma tirgus dalībnieku federācijas (FIABCI) 5.Eiropas kongresa diskusijā prognozēja nekustamā īpašuma eksperti, kuri strādā Baltijas valstīs.

Igaunijā reģistrētās Baltijas nekustamā īpašuma attīstības kompānijas "Pro Kapital Grupp" valdes priekšsēdētājs Paolo Vitorio Mikeloci norādīja, ka īpaši izdevīgi būtu investēt augstākā segmenta mājokļu tirgū, jo kvadrātmetra cena Tallinā, Rīgā un Viļņā vēl ir četras līdz piecas reizes zemāka nekā citās Eiropas galvaspilsētās. "Kāpēc cenas ir zemākas, ja dzīvesveids Baltijas galvaspilsētās neatšķiras no citām Eiropas pilsētām? Viens no galvenajiem iemesliem ir tas, ka nekustamā īpašuma tirgus Baltijā ir ļoti jauns - tas ir attīstījies tikai kādus septiņus gadus," skaidroja Mikeloci.

Eksperts sacīja, ka nekustamā īpašuma tirgus Baltijā izveidojās tikai aptuveni 2000.gadā, kad bankas sāka izsniegt hipotekāros kredītus, bet jau 2007. un 2008.gadā sākusies krīze tirgus attīstību apturēja. "Tas ir pārāk īss attīstības periods un tas ir nepietiekams, lai tirgus sasniegtu nepieciešamo līmeni. Domāju, ka cenas noteikti augs un pēc desmit līdz 15 gadiem tās sasniegs tādu līmeni kā citās Eiropas pilsētās," uzskata Mikeloci.

Savukārt investīcijas tirdzniecības platībās atmaksāsies tāpēc, ka Baltijas galvaspilsētās vēl aizvien ir tirdzniecības platību kvadrātmetru trūkums un ir vieta jaunu veikalu ķēžu un jaunu zīmolu ienākšanai, norādīja Mikeloci. "Veikalu skaits uz ielām Baltijas galvaspilsētās ir ļoti mazs, ja salīdzinām ar citām Eiropas galvaspilsētām, kurās visa pilsēta ir viens liels tirdzniecības centrs. Visi Baltijā esošie tirdzniecības centri tika uzbūvēti aptuveni vienā un tajā pašā laikā un tagad ekonomiskā attīstība nosaka, ka nepieciešami jauni projekti ar jauniem piedāvājumiem," skaidroja Mikeloci.

Igaunijas nekustamā īpašuma attīstības uzņēmuma "Uus Maa" vadītājs Ardi Rosimā norādīja, ka Baltijas valstīs vērojama cilvēku skaita samazināšanās, taču vienlaikus arī ļoti strauja urbanizācija, tāpēc jāinvestē nekustamā īpašuma tirgū lielajās pilsētās.

Norvēģijas nekustamā īpašuma investīciju kompānijas "Selvaag" vadītājs Lietuvā Egidijs Damulis sacīja, ka Baltijas valstīs ir mazi un ļoti svārstīgi tirgi, kuros investoru aktivitāte pagaidām nav liela, jo recesijas laikā daudzi investori šo tirgu pameta.

"Ekonomikas pārkaršanas periodā šajos tirgos galvenokārt strādāja iekšzemes investori, jo viņi ātrāk pieņēma lēmumus un nebija arī lielas vajadzības pēc ārvalstu kapitāla, jo bankas finansēja līdz pat 90% no projektu izmaksām. Tagad šie tirgi ir kļuvuši par iespēju un izdevību tirgiem, kuros iespējas ir gandrīz visos segmentos. Tirgi ir nelieli un viens vai divi lieli projekti var mainīt situāciju tirgū," skaidroja Damulis.

Arī "Ober-Haus Real Estate Advisors" vadītājs Lietuvā Vits Zabiļus norādīja, ka patlaban ir labs laiks, lai investori ienāktu Baltijas nekustamā īpašuma tirgū. Visi nekustamā īpašuma segmenti atveseļojas, mājokļu segmentā aug jauno īpašumu cenas, komercīpašumiem cenas ir diezgan zemas, bet arī brīvo platību ir diezgan maz, skaidroja Zabiļus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!