Foto: LETA

Būvniecības valsts kontroles biroja (BVKB) direktora pienākumus pagaidām pildīs direktora vietnieks Māris Demme, pirmdien žurnālistus informēja ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V).

Viņš piebilda, ka aprīlī tiks izsludināts atklāts konkurss uz direktora amatu. Gan Demme, gan Ašeradens solīja, ka BVKB darbība līdz ar līdzšinējā direktora Pētera Druķa aiziešanu netiks traucēta.

Uz jautājumu, vai nav aizdomas, ka naudas izšķērdēšana notikusi arī BVKB, Ašeradens teica, ka šādu aizdomu neesot. Arī Demme apstiprināja, ka šādu aizdomu neesot un norādīja, ka nesen BVKB veikts audits, kurā finanšu iztrūkumi nav atklāti.

Par iespējamu Druķa saistību ar uzņēmumam piederošas mantas un naudas līdzekļu piesavināšanos viņa iepriekšējā darbavietā AS "Inspecta Latvia" ziņoja jau 2015.gada janvāra sākumā, tomēr šie fakti neietekmēja Druķa apstiprināšanu amatā.

Šodien Ašeradens norādīja, ka tagad ir konkrēti Druķim nelabvēlīgi tiesas spriedumi, kas rada būtiskus reputācijas riskus BVKB darbībai.

"Ar Druķa kungu tikāmies 30. marta vakarā un izdiskutējām radušos situāciju. Konstatējām, ka ir nopietns pamats radīt reputācijas riskus iestādei, tāpēc tika panākta abpusēja vienošanās pārtraukt darba attiecības. Kā profesionālu speciālistu Druķi vērtēju labi un man nav iebildumu pret viņa līdzšinējo darbību BVKB vadītāja amatā," skaidroja Ašeradens.

Viņš piebilda, ka Druķa lēmumu pārtraukt darba attiecības vērtē kā godavīra rīcību, lai "nemestu ēnu uz viņa vadīto biroju".

Demme piebilda, ka BVKB turpinās darbu ierastajā režīmā. Šogad BVKB plāno veikt būvdarbu kontroli 600 objektos, bet patlaban tā tiek veikta vairāk nekā 120 objektos. BVKB šogad plāno pieņemt ekspluatācijā 80 sabiedriski nozīmīgu ēku, kā arī veikt aptuveni 800 publisku ēku drošības pārbaužu, no tām 570 pirmreizējas.

Jau vēstīts, ka Druķis piektdien, 31. martā, pēc vienošanās ar ekonomikas ministru pametis amatu.

LTV raidījums "De facto" vēstīja, ka Druķa aiziešana esot saistīta ar Rīgas apgabaltiesas spriedumu strīdā starp Druķi un viņa iepriekšējo darba vietu "Inspecta Latvia". Tiesa atzina, ka Druķis no uzņēmuma līdzekļiem samaksājis par savu kāzu mielastu, tam restorānā "Ostas skati" iztērējot 7455 eiro, iegādājies putekļu sūcēju, veļas mašīnu un ledusskapi, kā arī mēbeļu komplektu - matraci ar koka rāmi, dekoratīvā auduma bortus, alumīnija augsto kāju komplektu, galvgali auduma, lateksa virsmatraci un ortopēdisko spilvenu. Par mēbeļu un sadzīves tehnikas saņemšanu parakstījusies "Inspecta Latvia" darbiniece Lāsma Stankeviča, kura kļuva par Druķa sievu.

Druķis tiesai bija skaidrojis, ka mēbeles un sadzīves tehniku pircis priekš "Inspecta" īrētam dzīvoklim Ventspilī, taču inventarizācijas laikā sadzīves tehniku uzņēmumā neatrada. Turklāt spriedumā minēts, ka mēbeles piegādātas uz Druķa dzīvesvietas adresi.

Apgabaltiesas lēma, ka "Inspecta" no bijušā darbinieka drīkst piedzīt zaudējumus kopumā apmēram 14 500 eiro apmērā. Spriedums stājies spēkā daļēji, jo Druķis to pārsūdzējis.

BVKB Druķis nostrādāja divus gadus. Par strīdu ar "Inspecta" viņš Ekonomikas ministriju informējis pirms apstiprināšanas amatā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!