Foto: AP/Scanpix
Latvijas prezidentūra Eiropas Savienības (ES) Padomē panākusi vienošanos par viesabonēšanas piemaksu atcelšanu Eiropā, pavēstīja Satiksmes ministrijā (SM).

Tajā norādīja, ka naktī uz otrdienu Briselē pēc vairāk nekā 12 stundu noslēdzošās sanāksmes – trialoga – Latvijas prezidentūra panāca provizorisko vienošanos ar Eiropas Parlamenta (EP) par Telesakaru vienotā tirgus priekšlikumu, kas paredz viesabonēšanas piemaksu atcelšanu un pirmos atvērta interneta noteikumus Eiropas Savienībā (ES). Vienošanās vēl formāli jāapstiprina ES dalībvalstīm.

"Šis ir liels ES un Latvijas prezidentūras sasniegums. Latvijas prezidentūra ieguldīja lielas pūles, lai pabeigtu Telesakaru vienotā tirgus priekšlikumu – mēs to pacēlām no faktiskas bezizejas situācijas un nonācām pie vienošanās. Tas nebūtu bijis iespējams bez dalībvalstu, EP un Eiropas Komisijas centieniem un konstruktīvas pieejas," uzsvēra Matīss.

Tādējādi paredzēts, ka 2017.gada 15.jūnijā ES tiks atceltas viesabonēšanas piemaksas, kas ļaus patērētājiem, atrodoties citās dalībvalstīs, lietot mobilo sakaru pakalpojumus par to pašu samaksu kā savā dalībvalstī. Operatori varēs noteikt "taisnīgas lietošanas politiku", lai novērstu negodprātīgu viesabonēšanas pakalpojumu izmantošanu.

Savukārt pārejas periodā – no 2016.gada 30.jūnija līdz 2017.gada 14.jūnijam – tiks būtiski samazinātas viesabonēšanas maksas, kas Latvijas patērētājiem nodrošinās līdz četrkāršu pašreizējo viesabonēšanas cenu samazināšanu.

Pēc SM vēstītā, Eiropas pirmie atvērta interneta noteikumi paredz, ka operatoriem būs jāaprūpē visa datu plūsma vienlīdzīgi, sniedzot interneta piekļuves pakalpojumus. Vienlaicīgi, samērīga ikdienas datu plūsmas vadība tiek atļauta arī turpmāk. Datu plūsmas bloķēšana vai paātrināšana būs pieļaujama tikai izņēmumā gadījumos – piemēram, lai novērstu kiberuzbrukumus vai datu plūsmas sastrēgumus.

Pakalpojumi, kam nepieciešama specifiska līmeņa interneta kvalitāte ("specializētie pakalpojumi"), tiek atļauti, ja interneta piekļuves pakalpojumu sniedzēji spēj nodrošināt interneta piekļuves pakalpojumu vispārējo kvalitāti.

Nākamās - Luksemburgas - prezidentūras ES Padomē laikā dalībvalstīm būs jāapstiprina gala teksta redakcija.

Latvija ir prezidējošā valsts ES Padomē 2015.gada pirmajā pusē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!