Foto: DELFI
Dzīvnieku tiesību aizstāvju organizācijas "Dzīvnieku brīvība" publiskotie materiāli par pārkāpumiem piecās Latvijas zvēraudzētavās nav balstīti uz patiesiem faktiem un neatspoguļo īsteno stāvokli fermās, informēja Latvijas Zvēraudzētāju asociācijas valdes locekle Sandra Vilciņa.

Kā ziņots, "Dzīvnieku brīvība" publiski demonstrējusi rudenī uzņemtus videomateriālus par iespējamiem dzīvnieku labturības pārkāpumiem piecās zvēraudzētavās un aicina atbildīgās iestādes ļaut veikt neatkarīgas pārbaudes. Pārkāpumiem esot fiksēti zvēraudzētavās "Onyx AB", "Velvet Mink", ZS "Stirnas", AS "Grobiņa" un "Lāčplēsis ZF"

"Nav saprotams, kāpēc organizācija neziņoja par it kā notikušajiem pārkāpumiem operatīvi, lai Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) varētu nekavējoties veikt pārbaudes, bet gan novilcināja šo ziņu izpaušanu mēneša garumā. Turklāt materiāls ir samontēts no kadriem, kuri uzņemti dažādos gados, tāpat arī sižetā apspoguļotajā fermā "Onyx AB" lapsas netiek audzētas. Daļa no sižetā redzamo lapsu šķirnēm Latvijā vispār netiek audzētas," sacīja Vilciņa.

Tāpat viņa norādīja, ka pašreizējai situācijai neatbilst arī citi demonstrētie materiāli, jo attiecīgajās fermās iekārtotas modernas automātiskās dzirdināšanas sistēmas, labturība tiek pastiprināti kontrolēta, notiek dzīvnieku vakcinācija, asins analīžu pārbaudes, dzīvnieki tiek turēti tīrās, pakaišiem pilnās migās un pilnvērtīgi baroti trīsreiz dienā.

"Dzīvnieku labturības normu ievērošana ir audzētāju prioritāte, jo tā vistiešākajā mērā ietekmē biznesa rezultātus un produkcijas kvalitāti, tādēļ jau kopš dzimšanas dzīvnieki tiek aprūpēti un saņem pilnvērtīgu pārtiku un vitamīnus, kā arī tiek vakcinēti pret slimībām. Gadījumos, kad tiek pamanīta dzīvnieka saslimšana, to ievieto karantīnas zonā, kur to individuāli apseko un aprūpē. Fermā, kur mīt 30 000 zvēru, karantīnas izolatorā vidēji uzturas trīs, četri zvēri," sacīja Vilciņa.

Viņa arī atgādināja, ka nozares darbību regulāri pārbauda Zemkopības ministrija, PVD, Valsts vides dienests, Valsts ieņēmumu dienests, kā arī atestēšanu veic Latvijas Zvēraudzētāju asociācija un Kopenhāgenas un Helsinku kažokādas izsoles.

Jau vēstīts, ka "Dzīvnieku brīvība" norādījusi, ka apšauba ne tikai kažokzvēru labturības ievērošanu, bet arī PVD spēju kontrolēt zvēraudzētavās notiekošo, jo nevienu labturības pārkāpumu dienests nav konstatējis. "Dzīvnieku brīvības" valdes priekšsēdētājs Aivars Andersons uzskata, ka šajā gadījumā ir vērojams sistemātisks uzraudzības trūkums un PVD piesedz nozares nelikumības, nevis kontrolē to. Viņaprāt, būtu nepieciešams veikt neatkarīgas pārbaudes un to veikšana jāuztic dzīvnieku aizsardzības organizācijām.

Tikmēr PVD Veterinārās uzraudzības departamenta Novietņu uzraudzības daļas vadītāja vietniece Rudīte Vārna aģentūrai LETA norādīja, ka videomateriālus par konstatētajiem pārkāpumiem, kuri tika parādīti raidījumā, PVD no "Dzīvnieku brīvības" saņēma tikai 24.novembrī. Visos līdzīgos gadījumos dienests aicina informēt vispirms par to PVD, lai varētu veikt pārbaudi, jo tikai tā var operatīvi novērst pārkāpumus.

Kā ziņots, Latvijas Zvēraudzētāju asociācija pārstāv astoņus biedrus, kuri audzē ūdeles un lapsas. Nozarē nodarbināti vairāk nekā 550 darbinieki. Asociācijas biedru kopējais apgrozījums 2013.gadā sasniedza 31,7 miljonus eiro, savukārt eksports - 30,7 miljonus eiro. Nodokļu iemaksas valsts budžetā veidoja 3,2 miljonus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!