Foto: Reuters/Scanpix

Konkursā par Latvijas degvielas rezervju glabāšanu pieteicies uzņēmums "Gunvor", kas, iespējams, saistīts ar Kremli un Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, vēsta raidījums "Nekā personīga".

2014. gadā ASV ieviesa sankcijas pret kādreizējo "Gunvor" īpašnieku, Putina draugu Genādiju Timčenko, skaidrojot lēmumu ar to, ka kompānijas "Gunvor" patiesā labuma guvējs ir Putins un ka viņam ir pieeja firmas aktīviem, vēsta raidījums. Tiesa, dienu pirms ASV sankcijas tika ieviestas Timčenko akcijas pārdeva savam biznesa partnerim Torbjornam Tornkvistam, vēsta raidījums, uzsverot, ka nav pierādījumu darījuma patiesumam, taču formāli uzņēmums vairs nav saistīts nedz ar Timčenko, nedz Putinu un tādējādi "Gunvor" paglābies no sankcijām.

"Gunvor" pieder naftas produktu glabātuves Roterdamas ostā, Nīderlandē, un tās tiek piedāvātas Latvijas naftas rezervju glabāšanai.

Kopumā Ekonomikas ministrija (EM) konkursā saņēmusi 13 pieteikumus, raidījumam pastāstīja EM valsts sekretāra vietnieks Jānis Patmalnieks. Uzņēmums piedāvā glabāt 120 tūkstošus tonnu benzīna un dīzeļdegvielas par 3,4 eiro tonnā. Kopumā jāuzglabā 336 tūkstoši tonnu, kuras jāspēj no ārvalstīm Latvijai piegādāt 20 dienās.

"Nekā personīga" rīcībā esošā informācija liecina, ka bažas par to, ka Latvijas degvielas rezerves varētu glabāt "Gunvor", paudusi ASV vēstniecība. Aizrādījumu ekonomikas ministram Arvilam Ašeradenam izteikusi arī Saeimas Nacionālās Drošības komisijas vadītāja Solvita Āboliņa, vēsta raidījums.

"Jāsaka, ka šī ir pilnīgi jauna situācija," raidījumam pauda Ašeradens, "mēs vērtēsim šo te situāciju un skatīsimies kādā veidā mēs varam vai nu mainīt konkursa noteikumus, vai pieņemt savus lēmumus, balstoties uz mūsu ģeopolitiskajām interesēm".

"Gunvor" raidījumam komentārus nesniedza.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!