Foto: Publicitātes attēli
Valsts neatgūs visu naudu, kas ieguldīta "Parex bankas" glābšanā, un zaudējumi, ar kuriem valstij var nākties rēķināties pēc bankas sadalīšanas darījuma pabeigšanas, var sasniegt vismaz 100 miljonus latu, ceturtdien ziņo laikraksts "Diena".

Šādas aplēses otrdien, valdībai lemjot par "Parex" restrukturizāciju, izveidojot jaunu banku, uz kuru tiks pārnesti visi tā sauktie labie bankas aktīvi, ministriem snieguši Parex sadalīšanas darījumam piesaistītie konsultanti un eksperti, laikrakstu informējuši vairāki valdības locekļi un slēgtās valdības sēdes dalībnieki, kas vēlējās palikt anonīmi.

Vēl aptuveni 60 miljonu latu zaudējumu risku radot arī aplēses par tiesāšanos ar valsti par bankas restrukturizāciju, kuru var sākt bijušie bankas īpašnieki Valērijs Kargins un Viktors Krasovickis, kā arī citi mazie bankas akcionāri un kreditori, kuru ieguldījumi tiks atstāti vecajā "Parex" jeb tā sauktajā sliktajā bankā.

Jau ziņots, ka valdības pārstāvji oficiāli paziņojuši, ka iecere sadalīt baku "labajā" un "sliktajā" esot labākais variants. Abas jaunās finanšu institūcijas, kas radīsies, sadalot "Parex banku", būs pietiekami kapitalizētas un jau nākamgad tās varētu strādāt ar peļņu, bet valsts ieguldītos līdzekļus varētu atdot piecu gadu laikā, trešdien prognozēja "Parex bankas" vadība, kā arī tās reorganizācijas starptautiskie konsultanti "Normura International Plz.".

Tai pat laikā viņi atteicās komentēt, kas notiks, piemēram, ar "Parex bankā" esošajām obligācijām un sindicētajiem kredītiem, kā arī precīzi nepaskaidroja, vai "sliktie" "Parex bankas" aktīvi varētu kādai no jaunveidojamajām finanšu institūcijām radīt zaudējumus. "Nomura" Eiropas pārstāvniecības vadītājs Metjū Frenčs uzsvēra, ka institūcija, kurā ir apvienoti problemātiskie "Parex" aktīvi, patiesībā neradīšot problēmas, jo tai vienkārši nepieciešama individuāla un atsevišķa pieeja.

"Parex" restrukturizācijas plāns vēl jāapstiprina Eiropas Komisijā.
Ar starptautisko konsultantu "Nomura" noslēgts līgums par "Parex" restrukturizācijas plāna izstrādi un ieviešanu. Tāpat konsultants organizēs "Parex bankas" un restrukturizācijas rezultātā izveidoto vienību pārdošanu.

Patlaban 76,6% "Parex bankas" akciju īpašnieks ir Privatizācijas aģentūra, bet 19,7% - ERAB.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!