Foto: Valsts kanceleja

Tiekoties ar Azerbaidžānas amatpersonām premjers Valdis Dombrovskis (V) trešdien kā perspektīvākās jomas investīcijām nosaucis tranzīta, loģistikas, IT, izglītības, pārtikas rūpniecības, enerģētikas, tūrisma un finanšu sektorus, portālu "Delfi" informēja premjera pārstāvis Mārtiņš Panke.

Dombrovskis ticies ar Azerbaidžānas prezidentu Ilhamu Alijevu un Ministru prezidentu Arturu Rasizade, aicinot stiprināt sadarbību Latvijas preču un pakalpojumu eksporta jomā un apsvērt Latviju kā vienu no Azerbaidžānas investīciju mērķa valstīm. Jaunu eksporta tirgu apgūšana ir viens no būtiskākajiem priekšnosacījumiem, lai nodrošinātu Latvijas ekonomikas turpmāko izaugsmi. "Vairāk kā 90 uzņēmēju piedalīšanās šajā vizītē ir pierādījums tam, ka Latvija saskata lielu potenciālu sadarbībā ar Azerbaidžānu", uzsver Dombrovskis.


Tikšanās laikā amatpersonas bija vienisprātis par abu valstu strauju ekonomiskās sadarbības uzlabošanos, akcentējot, ka šogad pirmo sešu mēnešu laikā tirdzniecības apgrozījums sasniedza 12,2 miljonus ASV dolāru (6,5 miljonus latu), veidojot Azerbaidžānu par Latvijas nozīmīgāko tirdzniecības partneri Dienvidkaukāza reģionā. Šobrīd Latvijā darbojas 64 uzņēmumi ar Azerbaidžānas kapitālu un Azerbaidžānas investīcijas Latvijas uzņēmumu pamatkapitālos sasniedz 378 000 latu.

Sarunā ar Azerbaidžānas prezidentu Dombrovskis īpaši uzsvēris Latvijas priekšrocības transporta, loģistikas, aviācijas un enerģētikas jomās. Turklāt Latvija apliecināja atbalstu stiprināt Eiropas Savienības un Azerbaidžānas sadarbību enerģētikā un Austrumu partnerībā. Savukārt Alijevs apstiprinājis, ka Azerbaidžāna ir ieinteresēta veidot stratēģiskas attiecības ar ES. Būtiska sarunas daļa arī tika veltīta transporta tīklu attīstībai un konkrētiem projektiem, lai stiprinātu abu valstu ekonomisko sadarbību šajā jomā. Dombrovskis ar Azerbaidžānas prezidentu apspriedis arī abu valstu sadarbību Afganistānā, lai atbalstītu stabilizācijas procesu reģionā.

Puses pārrunāja arī sadarbību izglītības jomā. Jau šobrīd Latvija piedāvā studiju iespējas 50 studentiem no Azerbaidžānas, un Latvijas augstskolas, kas pasniedz angļu un krievu valodās, ir ieinteresētas pieaicināt arvien vairāk studentus no Azerbaidžānas. Dombrovskis paudis gandarījumu, ka Latvijas augstākās izglītības mācību iestādes studiju programmas ir iekļautas Azerbaidžānas Valsts stipendiātu programmas apmācībām ārzemēs mērķa valstu sarakstā.

Savukārt tikšanās laikā ar Azerbaidžānas premjeru Dombrovskis uzsvēris lielo divpusējo ekonomisko attiecību potenciālu. Rasizade apliecinājis interesi sadarboties, paužot cieņu Latvijas tautai un apliecinot kopīgu vērtību izpratni. Dombrovskis Azerbaidžānas valdības vadītāju iepazīstinājis arī ar vairākiem konkrētiem investīciju piedāvājumiem Latvijā.

Sarunā ar Azerbaidžānas premjeru piedalījās atbildīgie ministri, lai varētu apspriest jau konkrētas sadarbības formas. Tostarp, tika pārrunāti iespējamie projekti tekstilrūpniecībā un avio pārvadājumos. Azerbaidžānas premjers apliecināja, ka avio transporta attīstībai valsts pievērš lielu uzmanību, tāpēc analizēs arī iespējas sadarbībā ar Latviju.

Dombrovskis apliecināja Latvijas apņēmību sadarboties arī sociālo pakalpojumu attīstīšanā. Šobrīd Azerbaidžāna jau izmanto Latvijas ekspertu pieredzi sociālo pakalpojumu attīstības jautājumos. Amatpersonas plāno turpināt sadarbību, tostarp, organizējot Latvijas ekspertu konsultācijas sociālās apdrošināšanas sistēmas izveidē un attīstībā, kā arī nodarbinātības jautājumu risināšanā. Puses apliecinājušas arī gatavību veicināt politisko dialogu un stiprināt attiecības ekonomikā, paužot, ka Latvijas Ministru prezidenta un uzņēmēju delegācijas vizīte ir būtisks solis jaunu ekonomisko kontaktu dibināšanā.

Dombrovskis trešdien ticies arī ar Azerbaidžānas vicepremjeru Ali Hasanovu, Azerbaidžānas ārkārtas situāciju ministru Kamaladinu Heidarovu un citām amatpersonām, kā arī atklāja Latvijas – Azerbaidžānas biznesa forumu, kas pulcēja gandrīz 200 uzņēmējus no abām valstīm. Tā ietvaros tika prezentētas dažādas investīciju un tirdzniecības veicināšanas iespējas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!