Foto: PantherMedia/Scanpix

Latvijā šogad ir pieaudzis mazo alus darītavu skaits, sacīja Latvijas Alus darītāju savienības valdes priekšsēdētājs Pēteris Liniņš.

"[Latvijā] ir daudz mazo alus darītavu un uzrodas arī jaunas, kas šajā nišā ir gatavas ieguldīt līdzekļus un darboties. Tas liecina par to, ka nozarei ir zināmas perspektīvas. Atsevišķas alus darītavas arī nedaudz mēģina pārdot produkciju ārpus Latvijas un, lai gan vēl joprojām nevar runāt par patstāvīgām piegādēm, ir mēģinājumi, kas pie kaut kā novedīs," teica Liniņš, piebilstot, ka Latvijā šogad ir palielinājies ne tikai mazo alus darītavu, bet arī mājražotāju skaits.

Viņš piebilda, ka pārējās Baltijas valstīs mazo alus darītavu ir daudz mazāk. "Latvijā tām ir tendence palielināties, jo ir tradīcijas. Tāpat šeit brauc daudz tūristu, kuriem šis produkts ir interesants, arī vietējiem patērētājiem tas [alus] ir interesants un, attiecīgi, ja ir pieprasījums, rodas arī piedāvājums," sacīja asociācijas valdes priekšsēdētājs.

Vienlaikus viņš atzīmēja, ka Latvijā ražotajam alum ir arī augsta kvalitāte. "Mēs spējam nodrošināt pietiekoši augstu līmeni, lai varētu konkurēt [ar ārvalstu alus ražotājiem]. Ārvalstis nereti spiež uz daudz lētāku [produkciju]," norādīja Liniņš.

Latvijas alus ražotājiem būtu intensīvi jāstrādā, lai attīstītu eksportu. "Mums ļoti būtu jāstrādā, lai dabūtu eksportu, pretējā gadījumā būs grūtāk attīstīties," sacīja Liniņš.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka mazajās alus darītavās 2014.gada deviņos mēnešos kopumā ir saražoti 18,38 miljoni litru alus, kas ir par 17% vairāk nekā pagājušā gada deviņos mēnešos, liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) informācija.

Latvijas Alus darītāju savienība ir dibināta 1993.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!