Foto: LETA

Krievijas embargo dēļ darbinieku skaits lielākajos zivrūpniecības uzņēmumos Latvijā ir sarucis apmēram uz pusi, pastāstīja biedrības "Latvijas Zivrūpnieku savienības" (LZS) prezidents Didzis Šmits.

"Man nav datu par pilnīgi visiem nozares uzņēmumiem, bet biedrībā vadošajos desmit uzņēmumos no apmēram 3,5 tūkstošiem [darbinieku] mums ir palikuši apmēram 1,6 vai 1,7 tūkstoši. Tā kā, faktiski, uz pusi darbinieku skaits ir samazinājies," sacīja Šmits, piebilstot, ka tie ir pirms mēneša iegūtie dati un jaunāka aktuālā informācija būs pēc zivrūpnieku sapulces decembra otrajā pusē.

Jau vēstīts, ka Krievijas Veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienests "Rosseļhoznadzor" 4.jūnijā noteica aizliegumu ievest zivis un zivju produkciju no Latvijas un Igaunijas. Iemesls produkcijas ievešanas aizliegumam bija veterināro un sanitāro prasību pārkāpumi.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) jūlijā paziņoja, ka Latvijas zivrūpnieki ir novērsuši "Rosseļhoznadzor" konstatētās neatbilstības, ko PVD norādīja arī Krievijai nosūtītajā atbildes ziņojumā. Krievija pagaidām nav paziņojusi par plāniem atcelt importa aizliegumu.

Tāpat vēstīts, ka vairāki zivju pārstrādes uzņēmumi, tostarp "Ventspils zivju konservu kombināts", "Līcis 93" un "Brīvais vilnis" vasaras sākumā paziņoja, ka uz laiku pārtrauc ražošanu un samazināja darbinieku skaitu. "Brīvais vilnis" septembrī atsāka darbu, vēlāk darbu atsāka "Ventspils zivju konservu kombināts" un "Līcis 93" ražotne Kolkā. Savukārt zivju pārstrādes uzņēmums "Kolumbija Ltd." Krievijas noteikto zivju izstrādājumu importa aizlieguma dēļ vasaras sākumā nolēma būtiski samazināt ražošanu.

LZS biedri ir desmit Latvijas zivju konservu ražotāji. Uzņēmumu kopējais apgrozījums 2013.gadā pārsniedza 140 miljonus eiro. 2013.gadā salīdzinājumā ar 2012.gadu LZS ražošanas un eksporta apmēri pieauga par 12%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!