Foto: F64
Jau no šā gada 1. novembra plānots mainīt kārtību, kādā iedzīvotāji maksā par patērēto elektroenerģiju – tās paredz izmaiņas Ministru kabineta noteikumos, ko otrdien izskatīja valdība. Galīgo lēmumu par izmaiņām, kas paredz atteikšanos no gadu desmitiem pastāvējušās elektrības apmaksas kārtības valdība pieņems nākamnedēļ.

Izmaiņas paredz no 1. decembra atteikties no līdzšinējās prakses, kad iedzīvotāji nolasa savos īpašumos vai mājokļos esošo elektroenerģijas skaitītāju rādītājus un dodas uz banku vai pastu, vai, izmantojot internetu, norēķinās par patērēto elektroenerģiju.

Sākot no minētā datuma tiem iedzīvotājiem, kas nav izvēlējušies tā dēvēto izlīdzināto maksājumu, par skaitītāja rādītājiem būs jāinformē savu elektroenerģijas piegādātāju, piemēram, "Latvenergo" par patērēto elektroenerģiju. Savukārt piegādātājs, balstoties uz iedzīvotāju deklarētajiem datiem, sagatavos un piesūtīs elektroenerģijas lietotājam rēķinu, kurš viņam noteiktā termiņā būs jāapmaksā.

Sašutumu par Ekonomikas ministrijas ieceri mainīt gadu desmitiem ierasto kārtību valdības sēdē izteica vairāki ministri, tostarp valdības vadītājs Valdis Dombrovskis (V) un veselības ministre Ingrīda Circene, kuri norādīja, ka nav skaidrs, kādēļ pēkšņi nolemts "aizliegt" iedzīvotājiem pašiem nolasīt savu elektroenerģijas skaitītāju rādītājus un aprēķināt, cik jāmaksā par elektrību.

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts (deleģējusi Reformu partija) skaidroja, ka pēc pārejas uz jauno kārtību ikviens elektroenerģijas lietotājs varēs uzzināt, cik tieši viņš maksā par elektroenerģiju, cik - par sistēmas pakalpojumiem,  un cik - obligātā iepirkuma komponentē vai pievienotās vērtības nodokli.

Atbildot uz Dombrovska pārmetumiem par to, ka izmaiņas, kas skar lielāko daļu Latvijas iedzīvotāju, tiek virzītas tik pēkšņi un cilvēki nepaspēs sagatavoties jaunajai kārtībai, Pavļuts taisnojās, ka Ekonomikas ministrijā tapušais dokuments mēnešiem ilgi ”skaņots” ministrijās. Garā saskaņošanas procesa gaitā ar plānotajām izmaiņām būtu varējuši iepazīties arī ministri, kuri nu ir apņēmības pilni cīnīties par tiesībām maksāt elektrības rēķinus ”pa vecam”.

Patlaban vairāk nekā 90% "Latvenergo" klientu izmanto tieši pašdeklarēšanās metodi, kuru plānots atcelt no šā gada 1. decembra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!