Foto: DELFI

Plānotā kopsabiedrības veidošana ar vienu atkritumu apsaimniekotāju galvaspilsētā var radīt monopola situāciju vienam uzņēmējam, uzskata Rīgas domes opozīcijas frakcijas.

Rīgas domes "Vienotība" frakcijas vadītāja Sarmīte Ēlerte pastāstīja, ka bažas rada tas, ka privātās publiskās partnerības uzņēmumu gatavojas veidot uz 20 gadiem, turklāt domei tajā būs ļoti maza ietekme. Tai piederēs tikai 10% kapitāla daļu.

Viņa norādīja, ka no vienas puses ir saprotams, ka atkritumu šķirošanas attīstīšanai vienam apsaimniekotājam ir nepieciešams ilgs laiks, tomēr tādā veidā tiks izveidots un nostiprināts viena atkritumu apsaimniekotāja monopols Rīgā.

"Jebkurš monopols rada riskus, ka tas paaugstinās cenu. Un katru reizi, kad šāda veida lieta tiek darīta, visi apgalvo, ka cenas būs zemākas. Viņi saka, ka sākumā pakalpojuma maksa būs augstāka nedaudz, bet pēc tam būtiski zemāka - tas rada nopietnas bažas," pauda Ēlerte.

Viņa arī piebilda, ka ir jāsaprot kādā veidā notiks iepirkuma konkurss, jo, "bēdīgā pieredze, ka konkursos mēdz uzvarēt domei pietuvināti ļaudis" rada uztraukumu.

Savukārt VL-TB/LNNK frakcijas deputāts Nauris Puntulis, paužot frakcijas viedokli, uzsvēra, ka jaunais modelis var radīt monopolu, tomēr līdzīga pieeja atkritumu apsaimniekošanā jau ir vairākās citās Latvijas pilsētās un darbojas veiksmīgi. Viņš pauda, ka frakcija balsoja par šo lēmumu, jo deputātiem tika prezentēts detalizēts pētījums, kas apliecina, ka ilgtermiņā šis būs iedzīvotājiem izdevīgāks risinājums.

Ar laiku celsies dabas resursa nodoklis un poligonā apglabājamo atkritumu tarifs, nešķirojot atkritumus, pieaugs iedzīvotāju maksājumi, tāpēc ir būtiski, lai tiku izveidota pilnvērtīga dalīto atkritumu šķirošanas sistēma visā pilsētā, uzskata VL-TB/LNNK.

Puntulis norādīja, ka iepirkumu procedūrās teorētiski vienmēr pastāv korupcijas riski tomēr tas būs atkarīgs no tā, kā Rīgas dome vadīs iepirkuma procesu, kuram jābūt pilnībā caurspīdīgam. Tāpat jāpievērš uzmanība, kādi punkti tiks iekļauti publiskās-privātās partnerības līgumā, kas jāsastāda godprātīgi un juridiski prasmīgi.

VL-TB/LNNK ir gatavi, ka nākamajā Rīgas domes sasaukumā būs koalīcijā un spēs nodrošināt visu šo nosacījumu ievērošanu, norādīja Puntulis.

Jau ziņots, ka Rīgas dome plāno uz 20 gadiem slēgt publiskās un privātās partnerības līgumu, veidojot kopsabiedrību ar vienu atkritumu apsaimniekotāju, kas tikšot darīts, lai veicinātu dalīto atkritumu savākšanu pilsētā.

Mājokļu un vides komitejas deputāti šodien sēdē atbalstīja publiskās un privātās partnerības procedūras sākšanu sadzīves atkritumu apsaimniekotāja izvēlei galvaspilsētā.

Paredzēts, ka reformas rezultātā tiks izveidoti 2500 dalīto atkritumu savākšanas punkti un 12 šķiroto atkritumu laukumi. Piņķe pastāstīja, ka pašreiz pašvaldība ir rezervējusi 30 zemesgabalus atkritumu savākšanas punktu izveidei, tāpēc tiks vērtēts, kurus no tiem izmantot paredzētajiem 12 šķiroto atkritumu laukumiem. Tāpat projekta laikā plānota konteineru parka nomaiņa, pazemes tipa konteineru uzstādīšana Vecrīgas teritorijā un transportlīdzekļu parka nomaiņa.

Finanšu aprēķini paredz, ka kopējās investīcijas visā periodā sasniegs 27 miljonus eiro. Līgums noteiks, ka pašvaldība procesā neiesaistīsies ar tiešām investīcijām, bet līdzdarbosies ar zemes gabaliem atkritumu laukumu izveidei. Turklāt visus uzņēmējdarbības riskus uzņemšoties privātais partneris.

Plānots, ka, ieviešot šo modeli, visā 20 gadu periodā ieņēmumi varētu sasniegt 507 miljonus eiro. Pēc 20 gadiem, kad kopsabiedrība beigs darbu, ieņēmumi tikšot sadalīti proporcionāli - 10% nonākšot pašvaldībā, bet 90% - privātajam partnerim. Arī zemesgabali pēc kopsabiedrības darba beigšanas nonāks atpakaļ pašvaldības īpašumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!