Foto: PantherMedia/Scanpix
Latvijas Sertificēto maksātnespējas procesa administratoru asociācija (Administratoru asociācija) šogad izbeigusi sertifikātus trim maksātnespējas procesa administratoriem, otrdien informēja Administratoru asociācijas sabiedrisko attiecību speciāliste Justīne Plūmiņa.

Viņa skaidroja, ka sertifikāta darbība 6.februārī izbeigta Ervīnam Polim, savukārt Lindai Zvaignekalnei - 12.martā, bet Sergejam Ivanovam - 8.maijā.

"Polim sertifikāta darbība izbeigta saistībā ar normatīvo aktu prasību neievērošanu un ļaunprātīgu savu pilnvaru izmantošanu kādā fiziskās personas maksātnespējas procesā, novilcinot kreditoram pienākošos līdzekļu izmaksu un liedzot fiziskajai personai īstenot savas tiesības. Tādēļ Polis, ņemot vērā viņa neattaisnojamo bezdarbību un radīto neatgriezenisko kaitējumu, ar tiesas lēmumu tika atcelts no maksātnespējas procesa, kas šajā gadījumā kalpoja par pamatu sertifikāta darbības izbeigšanai," atzīmēja Plūmiņa.

Savukārt Zvaigznekalne par pieļautajiem normatīvo aktu pārkāpumiem pēdējo divu sertifikāta darbības gadu laikā ar tiesas lēmumu atcelta no trim maksātnespējas procesiem. "Vienā maksātnespējas procesā Zvaigznekalne bija vilcinājusi bankrota procedūras pabeigšanu un parādnieka saistību dzēšanas plāna apstiprināšanu. Maksātnespējas administrācija un tiesa vairākkārt konstatējusi Zvaigznekalnes sistemātiskus normatīvo aktu prasību pārkāpumus, kavējot maksātnespējas procesu norisi un uzraudzību, kā arī nenodrošinot likumā noteikto mērķu īstenošanu savā lietvedībā esošajos maksātnespējas procesos," pauda viņa.

Attiecībā uz Ivanovu, Plūmiņa pastāstīja, ka viņam sertifikāta darbība izbeigta, pamatojoties uz apstākli, ka tiesa atcēlusi viņu no pienākumu pildīšanas saistībā ar ļaunprātīgu pilnvaru izmantošanu kādā juridiskas personas maksātnespējas procesā.

"Tiesa konstatēja administratora personisku ieinteresētību un interešu konflikta situāciju, kas radīja pamatotas šaubas par objektivitāti. Tāpat tiesa konstatēja administratoram piešķirto pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu šajā maksātnespējas procesā. Administrators bija panācis savas atlīdzības noteikšanu 80% apmērā no atgūtās mantas, ko tiesa konkrētajā gadījumā atzina par pretēju Maksātnespējas likuma mērķim. Tāpat tiesa atzina, ka kreditori tikuši apzināti maldināti par patieso atlīdzības apmēru un ka administrators apzināti radījis situāciju, kurā maksātnespējas procesā iesaistītās personas netiek informētas par tā norisi," piebilda sabiedrisko attiecību speciāliste.

Viņa arī skaidroja, ka atbilstoši Maksātnespējas likumā noteiktajai kārtībai, administratora sertifikāta darbību izbeidz, ja tiesa ir atcēlusi administratoru, konstatējot ļaunprātīgu pilnvaru izmantošanu. Lēmumu par sertifikāta darbības izbeigšanu var pieņemt, ja pēdējo divu sertifikāta darbības gadu laikā tiesa par normatīvo aktu pārkāpumiem ir divas reizes atcēlusi administratoru no viņa pienākumu pildīšanās. Tāpat kopš 1.marta lēmumu par sertifikāta darbības izbeigšanu var pieņemt, ja administrators pieļāvis administratoru profesionālās ētikas kodeksa normu rupju pārkāpumu.

Šobrīd maksātnespējas procesa administratora profesijā praktizē 333 personas, savukārt atbilstoši maksātnespējas reģistra datiem šobrīd Latvijā ir ap 6000 aktīvu maksātnespējas procesu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!