Foto: LETA

Krievijas Federālā muitas dienesta vadītājs Andrejs Beļaņinovs piektdien apliecinājis Lietuvai, ka tieši pirms mēneša sāktā pastiprinātā Lietuvas autopārvadātāju kontrole ir atcelta ne tikai pie robežām, bet arī Krievijas iekšējos muitas punktos, paziņojusi Lietuvas Ārlietu ministrija.

Kā ziņots, pastiprinātā pārbaužu režīma atcelšana nebūt nenozīmē, ka Krievijā var netraucēti iebraukt Lietuvas piena produktu vedēji, jo šīs nedēļas sākumā noteiktais daļējais aizliegums Lietuvas piena produktu ievešanai Krievijā joprojām paliek spēkā.

Tiekoties ar Lietuvas vēstnieku Krievijā Renātu Norku, Beļaņinovs viņam atzinis, ka tie kravas automobiļi, kas pirms rīkojuma par agrākā pārbaužu režīma atjaunošanu stāvējuši Krievijas muitas punktos, pagaidām nav atlaisti, tomēr tas esot "nevis dienu, bet stundu jautājums".

Kā norādīts Krievijas Federālā muitas dienesta paziņojumā, uz ko atsaucas ziņu aģentūra "RIA Novosti", pastiprinātā kontrole bijusi noteikta saistībā ar aizvien biežākajiem lietuviešu autopārvadātāju pārkāpumiem.

Taču Lietuvas nacionālās autopārvadātāju asociācijas "Linava" preses sekretārs Gītis Vincevičs norādījis, ka viņa rīcībā joprojām nav oficiālas informācijas, par kādiem pārkāpumiem ir runa.

Jau ziņots, ka 11.septembrī Krievijas Federācijas muitas dienests uzsāka detalizētas Lietuvas autokravu un pārvadātāju pārbaudes, sagādājot finansiālus zaudējumus Lietuvas kravu pārvadātājiem un loģistikas uzņēmumiem, bet nesniedzot nekādus oficiālus paskaidrojumus par savu rīcību.

Savukārt no 7.oktobra Krievija noteikusi daļēju Lietuvas piena produktu ievešanas aizliegumu, medijos skaidrojot to ar produkcijas neatbilstību Krievijas noteiktajiem mikrobioloģiskajiem un sanitāri ķīmiskajiem rādītājiem. Saskaņā ar neoficiālām ziņām Maskava vienlaikus pastiprinājusi kontroli arī pār gaļas un zivju importu no šīs valsts.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins trešdien deva rīkojumu atcelt pastiprināto muitas kontroli pie Krievijas un Lietuvas robežas un no 10.oktobra "pāriet uz darbu plānveida režīmā".

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!