Foto: LETA

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) pastiprināti uzraudzīs, vai tirdzniecībā neparādās aizdomīgi daudz Lietuvas piena produkcijas par pazeminātām cenām, par šādu informāciju nekavējoties ziņojot attiecīgām Latvijas institūcijām, informēja PVD ģenerāldirektors Māris Balodis.

"Veicot pārbaudes uzņēmumos, PVD raudzīsies, vai ir pieauguši Lietuvā ražoto piena produktu apjomi Latvijas tirgū un vai tiem nav samazinātas cenas. Ja PVD konstatēs, ka Latvijas tirgū parādās Lietuvas piena produkti ar pazeminātām cenām, PVD ar šo informāciju vērsīs attiecīgajās Latvijas institūcijās, kas uzrauga konkurenci," norādīja Balodis.

Viņš arī atzina, ka PVD pievērsīs pastiprinātu uzmanību tiem Lietuvas ražotājiem un to produktiem, kurus Krievija ir minējusi pamatojumā ierobežot Lietuvas piena produktu importu uz Krieviju, tostarp noskaidrojot, vai šie produkti ir Latvijas tirgū.

Patlaban PVD nav saņēmis oficiālu informāciju par Lietuvas piena produktu eksporta aizliegumu un produktos konstatētajiem pārkāpumiem. Arī aktuālā informācija Krievijas uzraugošā dienesta mājaslapā liecina, ka patlaban aizliegums Lietuvas piena produktu eksportam nav noteikts.

Kā ziņots, Krievija no 7.oktobra daļēji aizliegusi piena produktu importu no Lietuvas. Maskava par iespējamo Lietuvas piena produktu importa aizliegumu brīdināja jau pagājušajā nedēļā, šādu soli attaisnojot ar "sanitārijas un epidemioloģiskajiem riskiem".

Krievijas galvenais sanitārais ārsts informējis, ka Krievijas sanitārajiem standartiem neatbilstot Lietuvas piena pārstrādes kompānijas "Pieno žvaigždes", "Rokiškio pienas" un "Šilutes rambynas". Oņiščenko arī pauda viedokli, ka Lietuva nepamatoti cenšoties saskatīt Krievijas prasībās politisku kontekstu.

Tikmēr Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārijas dienesta pārstāve Jurgita Savickaite portālam "Nozare.lv" atzina: "Ja Krievija oficiāli nolems bloķēt Lietuvas piena produkcijas importu, Latvija tās nelielā tirgus dēļ nekļūs par galveno piena produkcijas noieta tirgu, tā vietā koncentrējoties uz Ķīnu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!