Foto: LETA

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) nosūtījis Krievijas Federālajam veterinārajam un fitosanitārajam dienestam "Rosseļhoznadzor" izsmeļošu ziņojumu saistībā ar Krievijas inspektoru atklātajiem pārkāpumiem Latvijas zivju pārstrādes uzņēmumos un tiem sekojošo produkcijas importa aizliegumu, informēja PVD pārstāve Anna Joffe.

"PVD nosūtīja atbildes uz Krievijas dienesta ziņojuma projektu, sniedzot nepieciešamos skaidrojumus un precizējumus. Tāpat informējām Krievijas dienestu par darbībām, ko dienests veicis un plāno veikt turpmāk, kā arī par to, kādas korektīvās darbības ir veikuši zvejas produktu ražošanas uzņēmumi un ko tie plāno darīt turpmāk. PVD ir saņēmis mutisku apstiprinājumu, ka sniegtais ziņojums ir saņemts," norādīja Joffe.

Apmēram 160 lappušu garais ziņojums Krievijas dienestam nosūtīts 20. jūlijā.

Tāpat līdzās ziņojumam "Rosseļhoznadzor" vadībai adresēta arī vēstule, kurā PVD lūdz izvērtēt sniegtās atbildes, organizēt abu pušu savstarpējās sarunas, kā arī atcelt pagaidu aizliegumu Latvijas zvejas produktu eksportam uz Krieviju.

Kā ziņots, PVD 4. jūnijā saņēma "Rosseļhoznadzor" oficiālu paziņojumu, ka noteikts pagaidu aizliegums visam Latvijas zvejas produktu eksportam, jo iepriekš piecu klātienē pārbaudīto uzņēmumu konservos konstatēts paaugstināts benzopirēna līmenis. Latvijai tika dots laiks līdz 4.augustam, lai iesniegtu dokumentus par paveiktajiem uzlabojumiem zivju apstrādes procesā. Tad Krievija lems par aizlieguma atcelšanu un varētu sūtīt uz Latviju ekspertus, lai veiktu atkārtotas pārbaudes.

Tikmēr valdība 16. jūnija sēdē lēma, ka zivju pārstrādes uzņēmumi, kuri Krievijas noteiktā embargo dēļ cietīs zaudējumus nerealizētās produkcijas dēļ, var rēķināties ar iesākto Eiropas Savienības zivsaimniecības fonda projektu pagarinājumiem, kā arī nodokļu brīvdienām.

Uz svaigajām, saldētajām un atdzesētajām zivīm no Latvijas un Igaunijas jau tāpat attiecas importa aizliegums, ko Krievija noteica Eiropas Savienības (ES) pārtikas precēm, reaģējot uz Rietumu sankcijām, kas tika vērstas pret Maskavu pēc iebrukuma Ukrainā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!