Foto: LETA

Industriālās drošības sertifikātu neizsniegšana Latvijas lielajiem būvuzņēmumiem ir apzināta konkurences ierobežošana, šādu viedokli trešdien žurnālistiem pauda "Skonto Group" īpašnieks Guntis Rāvis.

""Skonto būvei" industriālās drošības sertifikāts tika liegts, lai gan uzņēmumam tas bija 20 gadus. Šajā laikā uzbūvēti daudzi objekti Aizsardzības ministrijai, Iekšlietu ministrijai, Valsts robežsardzei un nekad nav bijis nekādu pretenziju," uzsvēra Rāvis.

Viņš norādīja, ka no Satversmes aizsardzības biroja (SAB) puses nav nekāda izskaidrojuma, kāpēc lielajām Latvijas būvfirmām šis sertifikāts vairs netiek izsniegts. "Prasības nav mainījušās. Pārsūdzējām šo SAB lēmumu prokuroram, taču saņēmām atbildi, ka SAB lēmums ir pareizs. Varētu tiesāties, taču neredzu vajadzību. Mūsu fokuss ir eksporta tirgus nevis Latvijas tirgus," skaidroja Rāvis.

"Skonto Group" īpašnieks uzsvēra, ka, viņaprāt, tā ir apzināta konkurences ierobežošana no SAB puses. "Ne pēc kā cita tas neizskatās. Tas neveicina nozari un ir aplami," sacīja Rāvis.

Viņš piebilda, ka no lielajām būvfirmām sertifikāts ir saglabājies tikai AS "UPB" un SIA "Re&Re". Kopumā SAB izsniedzis industriālās drošības sertifikātus aptuveni 100 būvfirmām, bet pārsvarā tie ir nelieli būvuzņēmumi, kas sniedz dažādus pakalpojumus.

"Tāpēc arī ir izveidojusies situācija, ka Latvijas būvnieki netiek galā ar kazarmu būvniecību NATO bataljona vajadzībām un ir jāpiesaista Lietuvas būvfirmas," sacīja Rāvis, piebilstot, ka šīs situācijas dēļ arī iepirkumā par jaunā Liepājas cietuma būvniecību varēja pieteikties tikai "UPB" un "Re&Re".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!