Rīgas apgabaltiesa piektdien par maksātnespējīgu atzina Kalsnavas spirta rūpnīcas apsaimniekotāju SIA "Riga Bestsprit". Maksātnespējas pieteikumu pret "Riga Bestsprit" iesniedza Kalsnavas pagasta zemnieku saimniecība "Avots", jo spirta brūzis neesot norēķinājies par piegādāto degvielu vairāk nekā sešu tūkstošu latu apjomā.
Šonedēļ maksātnespējas pieteikumu pret "Riga Bestsprit" iesniedza Valsts ieņēmumu dienesta Rīgas reģionālā iestāde, pamatojoties uz 2,9 miljonus latu lielo nodokļu parādu. Tiesa pieteikumu pieņēma, pievienojot to jau ierosinātajai maksāntespējas lietai.

Jau vēstīts, ka atbilstoši galīgajam tiesu instances spriedumam "Riga Bestsprit" jāmaksā Valsts ieņēmumu dienestam 2,9 miljonus latu liels uzrēķins par nepareizi deklarētu importa jēlspirtu.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektors Andrejs Sončiks uzskata, ka gadījums ar "Riga Bestsprit" liecina, ka alkohola uzņēmumiem vajadzētu ieviest tikpat stingras prasības par kapitāla apjomu kā naftas apritē iesaistītajām kompānijām, lai iespējamu nelikumību gadījumā būtu no kā piedzīt zaudējumus. Sončiks arī atzīst, ka alkohols ir riskanta uzņēmējdarbības joma, kurā dažkārt sastopama krāpšanās ar nodokļiem.

Bet ko var piedzīt no uzņēmuma, kuram ir minimālais pamatkapitāls - 2000 latu, jautāja Sončiks.

Minēto apstākļu dēļ VID vadītājs arī atturējās vērtēt iespējas saņemt no piektdien par maksātnespējīgo atzītā "Riga Bestsprit" VID noteikto nodokļu uzrēķinu, sakot, ka tas ir piedziņas jautājums.

Sončiks pauda, ka VID maksātnespējas pieteikumu pret "Riga Bestsprit" iesniedza, jo ir lielākais uzņēmuma kreditors. Viņš arī norādīja, ka Kalsnavas spirta brūža apsaimniekotājs līdz piektdienai joprojām nebija iesniedzis ne garantijas par nodokļu uzrēķina samaksu, ne nomaksājis kārtējos nodokļus.

Sončiks gan atzina, ka maksātnespējai ir arī savas pozitīvās iezīmes - proti, tagad par "Riga Bestsprit" nodokļu parādiem vairs netiks aprēķinātas jaunas kavējuma naudas. Turklāt teorētiski ir iespējama arī sanācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!