Foto: PantherMedia/Scanpix

Finanšu ministrija (FM) rosina konkrētos gadījumos noteikt komercuzņēmumu valdes locekļiem personisku atbildību par kapitālsabiedrību nokavētajiem nodokļu maksājumiem.

Priekšlikums tiek rosināts laikā, kad tiek strādāts pie 2015.gada budžeta projekta, lai mazinātu līdz šim negodīgo komercuzņēmumu praksi izvairīties no nodokļu parādu nomaksas, pametot uzņēmumus un dibinot jaunas, portālu "Delfi" informē FM.

Kā norāda FM, tad priekšlikums būtu efektīvs rīks, jo tādā gadījumā atbildība no juridiskās personas pārietu uz fizisko personu, proti, komercsabiedrības valdes locekli. Tādējādi tiktu radīts mehānisms, lai Valsts ieņēmumu dienests (VID) būtu tiesīgs pieprasīt valdes loceklim segt kapitālsabiedrības nokavēto nodokļu maksājumu saistības.

Lai uzsāktu procesu par nokavētu maksājumu atlīdzību no valdes locekļa, VID būs pienākums konstatēt, ka nokavēto nodokļu maksājumu summa pārsniedz piecdesmit noteikto minimālo mēnešalgu kopsummu, ka lēmums par nokavēto nodokļu maksājumu piedziņu ir paziņots nodokļu maksātājam, ka ir konstatēts, ka pēc nodokļu parāda izveidošanas nodokļu maksātājs ir atsavinājis aktīvus ieinteresētajai personai. Tāpat gadījumā ja nodokļu maksātājs, kas īsteno saimniecisko darbību, nav izpildījis Maksātnespējas likumā noteikto pienākumu iesniegt juridiskās personas maksātnespējas procesa pieteikumu.

Tāpat VID nepieprasīs valdes loceklim segt kapitālsabiedrības nokavēto nodokļu maksājumu saistības, ja valdes loceklis pierādīs, ka maksātnespējas procesa pieteikuma neiesniegšanai ir objektīvi apstākļi.

Stājoties spēkā tiesību normai, valdes locekļi būtu ieinteresēti veikt darbības, kas vērstas uz to, lai novērstu iepriekš minēto kritēriju iestāšanos, pārliecināta FM.

Atbalstot šādu priekšlikumu, fiskālā ietekme tam 2015.gadā būtu septiņi miljoni eiro, 2016.gadā 7,4 miljoni eiro, bet 2017.gadā jau 7,7 miljoni, prognozē ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!