Foto: Sputnik/Scanpix
Baltijas valstu energosistēmu sinhronizācija ar Rietumeiropu, kas tiek uzskatīta par vienu no svarīgākajiem šīs desmitgades enerģētikas projektiem, var krietni pavirzīties uz priekšu jau šogad.

Ceturtdien Viļņā šo jautājumu apsprieda Eiropas Komisijas (EK), EK kopīgā pētniecības centra un Baltijas Enerģētikas tirgus un Infrastruktūras plāna (BEMIP) pārstāvji un vienojās, ka politisks lēmums par sinhronizāciju būtu jāpieņem decembrī.

Kā ziņu aģentūrai BNS pastāstījis gāzes un elektroenerģijas pārvades uzņēmumu grupas "Epso-G" infrastruktūras direktors Rimvīds Štilinis, Lietuva, tāpat kā citas BEMIP valstis, paudusi cerību, ka lēmums tiks pieņemts līdz gada beigām, un EK apliecinājusi, ka tā būs.

Pēc viņa teiktā, EK kopīgais pētniecības centrs oktobrī prezentēs sinhronizācijas alternatīvu pētījumu, bet decembrī BEMIP valstu augsta līmeņa darba grupa apstiprinās tā plānus, un tad jau varēs sākt reālus sinhronizācijas darbus.

"Tad visi mājas darbi būtu paveikti, un mēs varētu sākt soļus, kas paredzēti tiklab pētījumā, kā pārvades sistēmu operatoru rīcības plānā - pirmais solis būtu politiska vienošanās. Lai sinhronizētos ar kontinentālo Eiropu, jāparaksta Baltijas valstu un Polijas vienošanās, tad tehniskā līmenī operatoriem jāvēršas Eiropas Pārvades sistēmu operatoru asociācijā (ENTSO-E) par sinhronizācijas procesa ierosināšanu," skaidrojis Štilinis.

Viņš norādījis, ka varētu būt vajadzīgs gads, kamēr ENTSO-E izvirza Baltijas valstīm noteiktas prasības, bet šajā laikā jau varēs veikt zināmus sagatavošanās darbus. Konkrēti, ja būtu norāde, ka vajadzīga jauna Lietuvas un Polijas starpsavienojuma "LitPol Link" līnija, sagatavošanās darbus varētu sākt. "Tie būtu paralēli procesi," piebildis Štilinis.

Baltijas valstis ir pieņēmušas politisku lēmumu līdz 2025.gadam atslēgties no tā dēvētā BRELL enerģētiskā loka, kas Latviju, Lietuvu un Igauniju savieno ar Baltkrieviju un Krieviju.

BEMIP projekta mērķis ir integrēt triju Baltijas valstu enerģētikas tirgus Eiropas Savienībā (ES) un tādējādi pabeigt vienota ES iekšējā enerģijas tirgus veidošanu. BEMIP apvieno Dāniju, Vāciju, Igauniju, Latviju, Lietuvu, Zviedriju, Somiju un Poliju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!